Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makedonija: Na redu su gerilske akcije

Foto: www.magacinportal.org

Makedonija: Na redu su gerilske akcije

Građani Makedonije, koji više meseci protestuju protiv vlasti, od ponedeljka menjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će organizovati gerilske akcije blokade ključnih saobraćajnica i pre svega institucija koje brane režim.

Region
Izvor: Tanjug

Organizatori višemesečnih "obojenih" antivladinih protesta pozivaju građane da im se priključe u ovim akcijama.

Kako najavljuju već u ponedeljak se mogu očekivati prve akcije blokade glavnih saobraćajnica u makedonskoj prestonici, a koje ulice i raskrsnice i na koje vreme će biti blokirane, blagovremeno će biti najavljeno.

"Očekujemo i pozivamo građane da se pridruže protestima i akcijama", navodi se u pozivu organizatora, prenose makedonski mediji.

Akcije će, kako kažu, biti organizovane u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno da li će do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtevi.

Zahtevi su da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti Specijalnog državnog tužioca, da se zaustavi progon demonstranata, da budu pušteni iz pritvora svi do sada uhapšeni učesnici obojene revolucije, kao i da protiv njih i drugih učesnika budu povučene krivične prijave.

Inače, makedonsko Sobranje juče ni nakon višečasovne rasprave nije odlučilo da li će biti razmatran opozicioni zahtev za utvrđivanje odgovornosti predsednika Đorđa Ivanova zbog odluke donete u aprilu da abolira 56 državnih i partijskih funkcionera odgovornih za aferu "Prisluškivanje".