Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makedonska vlada preložila uvođenje ALBANSKOG KAO DRUGOG ZVANIČNOG JEZIKA

Zgrada makedonskog parlamenta/ Foto: pixabay.com

Makedonska vlada preložila uvođenje ALBANSKOG KAO DRUGOG ZVANIČNOG JEZIKA

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika, kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca, preneli su skopski mediji.

Region
Izvor: Tanjug

I dok predstavnici vlasti usvajanje ovog zakona tumače usklađivanjem sa evropskim standardima, opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tome se protivi i tvrdi da je reč o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije.

Činjenica je, međutim, da je uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog jezika deo koalicionog sporazuma premijera Zorana Zaeva sa albanskim partijama.

Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je i deo takozvane Tiranske platforme koja je sačinjena u Tirani uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je ranije najavljeno, premijer Zaev će predstaviti zakon javnosti, a pre nego što bude stavljen na dnevni red Sobranja o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija.

Svađa u Sobranju između Džaferija i poslanika opozicije

U nastavku današnje, šeste sednice Sobranja, na čijem dnevnom redu je smena Državnog tužioca Marka Zvrlevskog, ponovo je došlo do svađe između poslanika opozicione VMRO-DPMNE i predsednika parlamenta Talata Džaferija.

Džaferi je zapretio opozicionim poslanicima da im neće dati reč sve dok govore u horu, a onda ga je poslanik VMRO upitao: "Ko si ti"?

Predsednik parlamenta je odgovorio: "Ja sam Talat Džaferi, predsednik Skupštine i dužan sam da dam objašnjenje za svaku proceduralnu primedbu".