Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Medved u pčelinjaku kod Bihaća napravio štetu od 3.000 evra

Mrki medved/ Foto: pixabay.com

Medved u pčelinjaku kod Bihaća napravio štetu od 3.000 evra

Medved je zakonom zaštićena životnja, pa pčelari nemaju načina da ga odstrele, čak i ako im pravi štetu. Kazna za nelegalan odstrel medveda u FBiH može biti i do dve godine zatvora.​

Region
Izvor: Oslobođenje.ba

Bihaćkom pčelaru Elviru Šehiću medved je napravio štetu na pčelinjaku koja je već sada veća od 6.000 KM (oko 3.000 evra).Tražeći hranu zver je upala na njegov pčelinjak u noći između petka i subote, kada je uništila veliki broj pčelinjih društava, u vreme dok su pčele bile na ispaši 14 kilometara od Bihaća, piše Patria.

Ovo nije prvi put da medved uništava pčelinje kolonije bihaćkim pčelarima. Zver ne samo da uništi košnicu, već strada i cela kolonija pčela.

- Kada medved jednom dođe na pčelinjak, onda možete biti sigurni da će se vratiti ponovo, i da će dolaziti sve dok na pčelinjaku ima hrane za njega. Zbog toga, jedini način da sačuvate vaše pčele je da izmestite pčelinjak na drugu lokaciju – kaže Šehić za Patriju, dodajući da to pčelarima stvara dodatne troškove.

- Ja sam sinoć proveo celu noć dežurajući na pčelinjaku, jer pčele više ne smem da ostavim same.

Medved je zakonom zaštićena životnja, pa pčelari nemaju načina da ga odstrele, čak i ako im pravi štetu. Kazna za nelegalan odstrel medveda u FBiH može biti i do dve godine zatvora.