Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Minhen: Na kraju čitanja presude u sudnici se čuo ustaški pozdrav

Foto: sxc.hu

Minhen: Na kraju čitanja presude u sudnici se čuo ustaški pozdrav

Nekadašnjim funkcionerima jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču danas je u u Visokom zemaljskom sudu u Minhenu izrečena doživotna robija.

Region
Izvor: Tanjug

Na kraju čitanja presude Perkoviću i Mustaču iz publike se čuo ustaški povik "Za dom spremni".

Josip Perković i Zdravko Mustač su osuđeni zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983. godine.

Ubistvo Đurekovića je okarakterisano kao krivično delo iz niskih pobuda, a glavni motiv ubistva bila je eliminacija političkog protivnika režima, navodi se u obrazloženju presude koje je pročitao predsednik sudskog veća Manfreda Dauster.

Kako je naveo minhenski sudija, Perković i Mustač su vreme ubistva imali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne bezbednosti koja je inicirala i sprovela likvidaciju Đurekovića.

Dauster je odbacio tvrdnje da je za likvidaciju Đurekovića odgovorna vojna Kontraobaveštajne službe JNA.

"Mi smo u uvereni u to da u KOS-u nisu postojali motivi za likvidaciju Đurekovića. KOS osim toga, prama našem uverenju, nije bio umešan ni u jedno ubistvo u emigraciji", dodao je sudija.

Sudsko veće je izrazilo nadu da će ova presuda pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije, kazao je Dauster.