Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MOŽE LI PLENKOVIĆ da bude u trci za predsednika EK i premijer?

Foto: wikimedia.org

MOŽE LI PLENKOVIĆ da bude u trci za predsednika EK i premijer?

Hrvatski premijer Andrej Plenković, inače, bivši evroparlamentarac, zainteresovan je da uđe u trku za nominaciju Evropske narodne stranke za kandidata za predsednika EK na izborima koji će biti održani 2019.

Region
Izvor: Tanjug/ Novosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković, inače, bivši evroparlamentarac, zainteresovan je da uđe u trku za nominaciju Evropske narodne stranke za kandidata za predsednika EK na izborima koji će da budu održani 2019. godine, piše riječki „Novi list“, uz napomenu da to otvara pitanje može li on da nastavi da obavlja premijersku funkciju ili će morati da podnese ostavku odmah po isticanju nominacije.

Riječki dnevnik navodi da je Plenković zainteresovan za tu poziciju, o čemu je navodno već vodio razgovore sa nekim čelnicima Evropskog parlamenta.

EP će svog kandidata za predsednika EK birati na kongresu u Helsinkiju, 7. i 8. novembra.

List konstatuje da Plenkovićeva eventualna nominacija otvara dilemu da li će on moći da obavlja i premijersku funkciju.

Krajem februara, premijeri i predsednici 27 država članica Evropske unije, bez Velike Britanije, raspravljali su u Briselu o institucionalnim pitanjima, između ostalog i o tome hoće li novi predsednik Komisije biti biran prema konceptu tzv. "Spicenkandidata", odnosno hoće li naslednik Žan Klod Junkera biti neko od kandidata koje će predložiti evropske političke grupacije.

Junker je prvi predsednik EK-a koji je biran na ovaj način.

Kandididovao ga je EP, koji je na izborima za Evropski parlament 2014. godine osvojio najviše zastupničkih glasova, pa je Junker potvrđen za šefa EK.

Novi list podseća da delu HDZ-ovih zvaničnika nije nepoznato da postoji opcija da se premijer upusti u borbu za nominaciju EP-a za šefa Komisije.

" Plenković sigurno još nije doneo odluku, ali računamo s ovakvom mogućnošću. Ako do toga zaista dođe, nametnuće se pitanje hoće li on i dalje biti premijer. O tome bi se raspravljalo u stranci, a moj je stav da bi Plenković morao da podnese ostavku čim bi istakao želju želju da bude "Spicenkandidat". Nezamislivo mi je da bi mu mesto predsednika vlade ostalo rezervni položaj za slučaj da ne bude izabran za Spicenkandidata ili kasnije za predsednika Komisije. To ne bi bilo dobro", rekao je izvor za taj list jedan visoki funkcioner HDZ-a.