Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAPADAČ NA AMBASADU SAD ostavio oproštajno pismo na šest strana

Foto: RTCG

NAPADAČ NA AMBASADU SAD ostavio oproštajno pismo na šest strana

Pretresom stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, među ličnim stvarima pronađene su beleške na šest strana, ispisane rukom.

Region
Izvor: RTS

U podužem pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi" i opisuje svoje lične i političke stavove, piše Pobjeda.

U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život, prenosi RTCG.

Pismo će veštačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima.

Intenzivnom istragom rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka.

Kako Pobjeda saznaje, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Milutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu.

Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje.

Prema saznanjima Pobjede, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen.

Zvanične podatke nije moguće u interesu istrage dobiti, ali stručnjaci sa kojima je Pobjeda stupila u kontakt smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.

Pretres lokacija osoba povezanih sa Jaukovićem

Policija u Podgorici pretresa više lokacija osoba povezanih sa Jaukovićem radi razjašnjenja svih okolnosti tog slučaja, rečeno je Vijestima.

Crnogorska policija potvrdila je u četvrtak da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, prenela je Televizija Crne Gore.

Međutim, podgorički portal Analitika preneo je da nije reč o samoubistvu nego o nesrećnom slučaju i da je Jauković nakon što je bacio prvu bombu hteo da baci i drugu, ali se spotakao, bomba je eksplodirala i na mestu ga ubila.

Kako je saopšteno, preliminarni nalazi ukazuju da je Jauković počinio samoubistvo, ali se to, za sada, ne zna sa sigurnošću.

S obzirom na to da se, kako je istraga utvrdila, radi o zavisniku od psihoaktivnih supstanci i osobi koja je imala konstatovane duševne poremećaje, istražitelji ispituju sve opcije: da je Jauković svesno sebi oduzeo život ili da je nespretno rukovao drugom bombom i tako nastradao, naveo je portal.

Ambasada SAD saopštila je da nema indicija da je napad deo neke produžene pretnje, kao i da se istraga motiva navodnog napadača nastavlja.

Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert je povodom napada izjavila da Ambasada SAD u Podgorici blisko sarađuje sa policijom u pogledu napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka.

Pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije Enis Baković rekao je da se u saradnji sa FBI vrši provera naloga na društvenim mrežama koje je Jauković koristio, kao i da policija preduzima mere u proveri da li je Jauković radio sam ili je imao saučesnike, kao i koji su motivi njegovog napada.

Na Jaukovićevom Fejsbuk profilu se može videti da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti SRJ 1999. godine za "izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine".