Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEVREME ODNELO 21 ŽIVOT: Dan žalosti u Makedoniji

Foto: Tanjug/ screenshot

NEVREME ODNELO 21 ŽIVOT: Dan žalosti u Makedoniji

Najmanje 21 osoba je poginula, na desetine je povređeno, a više od 1.000 je evakuisano zbog poplava koje su posle nevremena pogodile Skoplje i okolna sela, saopštili su zvaničnici.

Region
Izvor: Tanjug

Posle jučerašnje vanredne sednice, Vlada je donela odluku i o proglašenju vanredne situacije u skopskoj i tetovskoj oblasti u trajanju od 15 dana, javila je makedonska agencija MIA.

Najmanje 21 osoba je poginula, na desetine je povređeno, a više od 1.000 je evakuisano zbog poplava koje su posle nevremena pogodile Skoplje i okolna sela.

U poplavama je uništeno na stotine kuća i vozila, putevi su zakrčeni, nekoliko oblasti je bez struje, a šest osoba se vode kao nestale.

Gradske vlasti su na vanrednoj sednici odlučile da finansijski pomognu porodicama žrtava koje će dobiti po 3.000 evra, preneo je AP.

Meteorolozi predviđaju da se očekuje još padavina, a vlasti su pozvale ljude da ostanu kod kuće i da piju samo flaširanu vodu.

MIA navodi da je u katastrofalnom nevremenu većina poginulih iz sela Sinđelić, Stajkovci, Smilkovci i Creševo.

Predsednik Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga te zemlje Đorđe Ivanov obišao je juče poplavljena područja u prestonici Skoplju i okolnim selima.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća makedonskom premijeru Emilu Dimitrijevu zbog stradanja ljudi u nevremenu i poplavama koje su pogodile šire područje Skoplja, i izrazio spremnost vlade da pruži pomoć i podršku stanovnicima i Vladi Makedonije u otklanjanju posledica.