Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Novac iz Srbije ide za promašene projekte u Srebrenici"

Foto: sr.wikipedia.org

"Novac iz Srbije ide za promašene projekte u Srebrenici"

Umesto da stanovnicima opštine Srebrenica obezbedi bolji život, načelnik Ćamil Duraković novac dobijen od Vlade Srbije rasipa na bespotrebne projekte, piše "Glas Srpske".

Region
Izvor: Glas Srpske

Poručio je to zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić i naglasio da je novac dobijen na donatorskoj konferenciji trebalo da bude upotrebljen za ekonomsko jačanje i otvaranje novih radnih mesta u Srebrenici.

- Umesto da tri miliona evra budu uložena u te namene, novac će otići na projekte od kojih će korist imati nekoliko osoba i izvođači radova - smatra Grujičić.

Navodi da će novcem Vlade Srbije biti finansirani projekti izgradnje obdaništa, uređenja glavne saobraćajnice i izgradnja mosta na Perućačkom zalivu.

- To je bacanje para jer se radi o promašenim i beskorisnim investicijama - tvrdi Grujičić.

On je pojasnio da su kapaciteti obdaništa sasvim dovoljni za sve mališane, zbog čega nema potrebe za gradnjom novog.

- U srebreničkom vrtiću boravi više dece iz Bratunca jer su ovde usluge znatno jeftinije - ističe Grujičić.

Smatra da ni gradnja mosta na zalivu Perućačkog jezera nije trebalo da bude prioritetni projekat jer postoji put koji povezuje sela na tom retko naseljenom području.

On je dodao da je u dobrom stanju i glavna saobraćajnica i opravdano bi bilo jedino da bude izgrađen trotoar. Da je donaciju trebalo uložiti u druge projekte smatraju i predsednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović i Opštinskog odbora NDP-a Slađan Milovanović.

- Obdanište se moglo dograditi, a glavna saobraćajnica je gotovo rekonstruisana - kazao je Cvjetinović koji je kritikovao i skupštinsku većinu, koju čine SNSD i SDA, jer su, kako kaže, dali zeleno svetlo za ove projekte.

Milovanović smatra da je deo novca od Vlade Srbije trebalo da bude uložen u infrastrukturne projekte u selima.

- Zbog nemara sada imamo situaciju da poljoprivrednici iz Skelana ne mogu da prevezu malinu do otkupnih mesta, a porodice u selu Gloževići nemaju struju - rekao je on.

Duraković je rekao da je Skupština usvojila plan u kojem je definisano šta će biti urađeno novcem od Vlade Srbije.

- Ključni projekat koji ćemo realizovati je fabrika u industrijskoj zoni koja će odmah zaposliti 30 radnika. Obdanište koje imamo ne ispunjava zakonske uslove da u njemu mogu boraviti deca i to je dato kao instrukcija od strane Prosvetne inspekcije RS još prošle godine, a drugi razlog ulaska u taj projekat je želja premijera Aleksandra Vučića da se uradi nešto namenjeno za decu - rekao je on. Duraković je istakao da centralna saobraćajnica kroz Srebrenicu nije popravljana poslednjih 15 godina, te da će most na jezeru Perućac povezati dve mesne zajednice.

Stipendije

Mladen Grujičić je zamerio Ćamilu Durakoviću i to što iz budžeta opštine izdvaja malo novca, svega 50.000 KM za stipendiranje studenata. Momčilo Cvjetinović je ukazao i na sporost opštinske administracije koja još nije dodelila stipendije za 2015/2016. godinu iako se akademska godina završava. Duraković je naglasio da će u narednom periodu biti isplaćene stipendije za sve studente, te dodao da su ove godine u opštinu primljena 23 volontera.