Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"O NAORUŽAVANJU BOŠNJAKA u BiH niko ne piše"

Foto: pixabay.com

"O NAORUŽAVANJU BOŠNJAKA u BiH niko ne piše"

Hrvatski nedeljnik "Globus" je u najnovijem broju objavio "specijalni izveštaj" autora Darka Hudelista, povodom opremanja policije Republike Srpske sa novih 2.500 dugih cevi, u kojem se konstatuje da o naoružavanju Bošnjaka niko ne piše.

Region
Izvor: RTS

Darko Hudelist podseća da je bošnjački lider Bakir Izetbegović u nedavnom intervjuu na HRT-u otvoreno izjavio da je spreman za rat, odnosno da Hrvati neće moći da dobiju "treći entitet" bez rata i konflikta.

Navodi i da se reč "rat" redovno ovih dana pominje i uz vesti i komentare o osnivanju kampa za treniranje takozvanih askera (turski naziv za vojnike) u opštini Tešanj u Bosni i Hercegovini.

Prema Hudelistu, odluku predsednika Milorada Dodika o naoružavanju policije Republike Srpske neki su interpretirali i kao začetak stvaranja buduće vojske RS, iako je Republika Srpska za kupovinu pušaka od Srbije dobila saglasnost svih nadležnih u BiH, a o čemu su, inače, pisali i svi mediji u regionu.

Hudelist navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je odluku o "radikalnoj i temeljnoj modernizaciji MUP-a" predsednik RS doneo još 2015, nakon napada vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku.

Navodi i da će ovom nabavkom tek svaki drugi uniformisani policajac Republike Srpske imati pušku, dok je do sada imao tek svaki deseti.

Pozivajući se na iste, neimenovane sagovornike, autor navodi i da se u Bosni i Hercegovini naoružavaju i drugi, a ne samo Republika Srpska, ali se o tome ne piše.

Rečeno mu je, kaže, da su u Sarajevskom kantonu, "odvojili 1,15 miliona konvertibilnih maraka za nabavku savremenog nemačkog naoružanja za policajce, u Zapadnohercegovačkom kantonu 100.000 konvertibilnih maraka, u Zeničko-dobojskom 160.000, a Federalni MUP je već nabavio automatske puške za 134.000 konvertibilnih maraka".

O tome, kaže, međutim, niko ne piše, ne diže se nikakva prašina, a po već ustaljenoj praksi i navikama u BiH, "problematično je samo ono što se radi u Republici Srpskoj".