Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODLOŽEN PRETRES za "državni udar" na zahtev branioca, traženo izuzeće specijalnog tužioca

Foto: sputnjiknews.com

ODLOŽEN PRETRES za "državni udar" na zahtev branioca, traženo izuzeće specijalnog tužioca

Pre nego što je počelo suđenje za aferu "državni udar" u Crnoj Gori, odloženo je pošto je advokat Miroje Jovanović zatražio izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih tužilaca u specijalnom tužilaštvu u procesu koji se vodi

Region
Izvor: RTCG

Advokat jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića, Miroje Jovanović, rekao je da je nekoliko branilaca Vrhovnom državnom tužilaštvu podnelo zahtev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca i svih tužilaca u postupku, javlja Radio-televizija Crne Gore.

Jovanović je rekao da je glavni specijalni tužilac izvršio "potpuno pristrasan pristup predmetu tako što je javno učinio dostupnim razgovore, transkripte, ne samo branilaca i branjenika, nego međusobnu komunikaciju advokata".

"Jasno je da glavni specijalni tužilac, i tužilac iz Specijalnog tužilaštva Saša Čađenović momentalno moraju obustaviti rad u odnosu na ovaj predmet", rekao je Jovanović, prenosi RTCG.

Ocenio je da je predmet "kontaminiran komunikacijom branilaca". To je, rekao je, skandalozno, zbog čega je reagovala Advokatska komora Crne Gore.

Veće sudije Suzane Mugoše nakon toga donelo je odluku o odlaganju pretresa.

Jedan od lidera DF-a i osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, Milan Knežević, saopštio je uoči početka suđenja da je reč o "politički montiranom procesu".

Sa druge strane, Mandić je saopštio da proces "liči na bombaški proces iz 1907. godine".

Dodao je da se nada da će razbiti "lažne konstrukcije" specijalnog tužioca Milivoja Katnića i zaustaviti državni teror na DF-om.

Na pretresu nisu bili optuženi Eduard Šišmakov, Vladimir Popov, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, kojima se sudi u odsustvu.

Po naredbi sudije Suzane Mugoše, glavni pretres bio je određen za 19, 20. i 21. jul, sa početkom u devet sati.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, Mandićev vozač Mihailo Čađenović, kao i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov i devet srpskih državljana.

Postupak protiv prevodioca Fronta Ananija Nikića vodi se posebno.