Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OEBS ZABRINUT: Crnogorski zakoni o medijima moraju proći javnu raspravu

Foto: srbijadanas.net

OEBS ZABRINUT: Crnogorski zakoni o medijima moraju proći javnu raspravu

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je zabrinuta zbog predloženih zakonskih rešenja u oblasti medija u Crnoj Gori.

Region
Izvor: Dnevne novine

Stav te organizacije koja smatra da bi novi zakoni mogli ograničiti slobodu medija, prosleđen je premijeru Milu Đukanoviću.

OEBS, naime, smatra da bi nadležne institucije, pre usvajanja tih zakona, trebalo da održe javnu raspravu.

Reč je o Predlogu izmena Zakona o medijima, kao i amandmanima na Zakon o elektronskim medijima i Zakon o RTCG, koji su bili predmet skupštinske rasprave krajem jula.

Iza predloga novih rešenja, inače, stoji opoziciona trojka URA, Demos i SDP, pišu podgoričke Dnevne novine.

Stav OEBS-a, koji je prenela njegova predstavnica za medije Dunja Mijatović, prosleđen je diplomatskim putem premijeru Đukanoviću.

Mijatović u pismu predsedniku vlade između ostalog navodi i da se amandmani moraju uskladiti sa međunarodnim standardima i principima OEBS-a u oblasti slobode medije.

Kako saznaju Dnevne novine, Mijatović je ukazala na "neka od ključnih pitanja koja bi trebalo dalje analizirati, pre nego što se nastavi s procesom usvajanja amandmana", uz napomenu da preliminarne analize predloženih rešenja u sferi medija "izazivaju zabrinutost".

Mišljenje OEBS-a se tako podudarilo sa odlukom većine poslanika u crnogorskom parlamentu koji su odbili pomenute predloge i amandmane, upravo zbog njihove neusklađenosti sa savremenom evropskom praksom, i odsustva javne rasprave i dijaloga sa predstavnicima medijske zajednice, što je moralo da prethodi izradi krovnog zakona o medijima.

U pismu premijeru ističe se da OEBS “visoko ceni kontinuiranu podršku premijera Đukanovića radu Komisije za praćenje istraga napada na novinare, koja će biti neophodna za implementaciju novog, dvogodišnjeg mandata Komisije".

Njeno ponovno uspostavljanje OEBS vidi “kao rezultat političke volje najviših institucija vlasti u zajedničkoj borbi za okončanje nekažnjivosti nasilja nad novinarima".

Mijatović je pozdravila i imenovanje svih članova regulatornog tela Agencije za elektronske medije kao značajan korak u osiguravanju pravilnog funkcionisanja Agencije.

S tim u vezi, dostavila je i predlog potencijalnog modela za uspostavljanje dugotrajne finansijske održivosti Medijskog saveta za samoregulaciju kako bi se izbeglo stagniranje ove institucije.

Odluka poslanika Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, manjinskih partija i Liberala da odbiju predlog opozicione trojke, kao i njihove amandmane na još dva propisa koji odavno čekaju na usvajanje, izazvala je reagovanje URA-e, Demosa i SDP-a, kao i dela nevladinih organizacija na čelu sa HRA i CGO koji su optužili vlast da "nisu pokazali političku volju" za usvajanje modernih zakona "u skladu sa evropskom praksom".

SDP je iskoristio odluku parlamenta da krivicu prebaci na DPS, prozivajuću najjaču političku partiju da neusvajanjem Predloga zakona o medijima direktno krši politički Sporazum o slobodnim i fer izborima, iako takva obaveza uopšte nije bila ni predviđena.

Pokušaj da se pod pritiskom opozicione trojke usvoje nova rešenja u Zakonu o medijima, kao i amandmani na druga dva propisa u ovoj oblasti, nastavak su kampanje dela medija, opozicionih političkih subjekata na čelu sa SDP, kao i dela nevladinog sektora.

Upravo su nova rešenja koja su u skupštinsku proceduru ubacili poslanici trojke Rifat Rastoder, Dritan Abazović i Zoran Miljanjić, proizvod HRA promovisan u julu prošle godine.

Pismo OEBS-a šalje jasnu poruku da se prate dešavanja na crnogorskoj medijskoj sceni i da se zakoni u oblasti medija ne mogu donositi bez dijaloga sa medijskom zajednicom, a ne samo pojedinim njenim predstavnicima.

Ovo je takođe i poruka trojki, pod čijim je pritiskom smijenjen menadžerski i urednički tim Televizije Crne Gore, da ne mogu samo oni kreirati medijsku scenu u Crnoj Gori.

Uostalom, posle ovog pisma ne mogu se više pozivati da brane evropske standrade, kada su ih svojim predlozima zasad potpuno "promašili", pišu Dnevne novine.