Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Opet bez većine u hrvatskom saboru

Foto: wikimedia.org

Opet bez većine u hrvatskom saboru

Treću sedmicu zaredom vladajuća većina u hrvatskom Saboru nije imala većinu, pa je glasanje ponovo odloženo.

Region
Izvor: Tanjug

Politički analitičar Žarko Puhovski je za trenutnu situaciju rekao da ga podseća na stari jugoslovenski vic da je Tito umro, ali mu to niko nije smeo reći.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Rajhemberg smatra da je svako "dalje mrcvarenje u parlamentu besmisleno".

"Najvažnije političke institucije, Hrvatski sabor i vlada, blokirane su. Vladajuća većina više ne postoji", rekao je Rajhemberg i upozorio na štete za koje kaže da bi mogle biti višestruke i da je ova godina izgubljena zbog političkog eksperimenta i diletantizma Domoljubne koalicije, okupljene oko HDZ-a i Mosta.

Jedini način da se izađe iz ove pat pozicije je da Tomislav Karamarko pristupi Zoranu Milanoviću i ponudi dogovor o konkretnom datumu vanrednih parlamentarnih izbora, te o setu od desetak najvažnijih odluka koje do tada treba doneti, uključujući i izbor članova Ustavnog suda i odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora.

"Sve drugo bilo bi neodgovorno kockanje sudbinom države i njene stabilnosti. O dobrobiti građana da ni ne govorimo", napisao je Rajhemberg na profilu na Fejsbuku.

Sabor je, naime, danas najpre obezbedio kvorum i dnevni red dopunio novim aktima, ali se taj broj potom rasuo, pa je glasanje odloženo.

Puhovski je za portal Indeks.hr rekao da ga ova situacija podseća "na stari vic koji se u potaji pričao u bivšoj Jugoslaviji da je Tito umro, samo mu to niko nije smeo reći".

Puhovski je podsetio da je koliko juče premijer Tihomir Orešković uveravao da su brojke potpuno jasne. Problem je što ne znamo u kojoj se meri radi o unutrašnjim igrama i sabiranju, a u kojoj meri je reč o napuštanju broda.

Istakao je da su zastupnici danas bili vidno šokirani u Saboru.

"To se najbolje videlo na jadnom Rajneru. Oni ne kontrolišu većinu. Zahvaljujući tome što se Milanović ponaša uvređeno jer smatra da su ga Mostovci izdali, na drugoj strani se ne pokušava komponovati većina nego čekaju da im vlast padne u ruke", kaže Puhovski i dodaje da se politika ne može voditi uvređeno.

Kaže da novi izbori praktično nisu mogući do jeseni jer nisu izabrane sudije Ustavnog suda.

"Most sabotira izbore jer bi njihovi rezultati verojatno bili takvi da ne bi ni ušli u Sabor. Svi će se pokušati praviti kao da je sve to normalno jer ionako važnih zakona nema na dnevnom redu", kaže Puhovski.

Ukazao je da je nefunkcioniranje vlade veći problem od nefunkcioniranja Sabora.

Analitičar Ivan Rimac je za nedostatak kvoruma rekao da to ne znači da je vlada pala, iako je operativno to veliki problem.

"Vlada ne funkcioniše i možemo se zapitati imamo li u ovakvim uslovima vladu i nalazimo li se u poziciji u kojoj nema operativnog upravljanja državom. Na političkim strankama je da uoče da nema kvoruma i pokrenu glasanje o poverenju vladi", kaže Rimac.

Smatra da politički gledano ovo još ništa ne znači, no ističe kako razvijene demokratije ovakve situacije rešavaju na drugačiji način.

"Ipak, u razvijenim demokratijama ovakve se situacije razmatraju kao problem", kazao je Rimac i potvrdio kako se u pravnom sistemu ovakva situacija može nastaviti u nedogled, ali i dodao da to ne bi smeo da bude slučaj u političkom sistemu.

Naveo je primer italijanskog premijera Matea Rencija, koji je zahtevao da se glasa o poverenju vladi pre glasanja o zakonu o istopolnom partnerstvu.

Bivša premijerka Jadranka Kosor za Indeks je rekla da se ovakva situacija u Saboru nikad nije događala, te pozvala premijera Tihomira Oreškovića da danas izađe pred javnost i ponovi jučerašnju izjavu "Show me the numbers".

"Orešković je juče izjavio da je sve fantastično, a oko prekomponovanja većine je rekao da toga nema. A sada imamo situaciju koja se nikad nije događala, već treću sedmicu nemamo kvorum", navela je Kosorova.

I nekadašnji predsednik Sabora Vladimir Šeks za Indeks je kratko rekao da se ovakva situacija u Saboru nikad nije događala te je sve skupa nazvao cirkusom.

"Ispod svakog ukusa je raspravljati taj cirkus koji se događa u Hrvatskom saboru i nešto što se nikad u istoriji Hrvatske nije događalo", kazao je kratko Šeks.