Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Optuženima iz Republike Srpske po 1.280 maraka

Foto: tranzicijska-pravda.org

Optuženima iz Republike Srpske po 1.280 maraka

Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, koji se nalaze u pritvoru u Haškom tribunalu, uplaćena je prva tranša pomoći iz budžeta RS u iznosu od 1.280 KM za svakog od njih.

Region
Izvor: Glas Srpske

Vlada Republike Srpske odobrila je ove godine ukupno 40.000 KM za pomoć optuženim licima iz RS u Hagu, a kojima još nisu izrečene pravosnažne presude Haškog tribunala. Svakom od njih, a ko ostvaruje pravo na pomoć, pripašće ukupno po 10.000 konvertibilnih maraka do kraja godine.

- Prvi deo novca je prebačen i dobili smo potvrdu da je na njihovim računima, tako da se odluka Vlade Srpske realizuje u punom kapacitetu i tako će biti do kraja godine. Novac će im biti uplaćivan mesečno u jednakim iznosima - rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Uslovi za dobijanje pomoći su da je lice srpske nacionalnosti iz Republike Srpske, da je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala i da mu nije izrečena pravosnažna presuda.

Karadžić je osuđen prvostepenom presudom u martu ove godine na 40 godina zatvora, a odbrana je najavila žalbu. Prvostepena presuda Mladiću treba da bude izrečena krajem iduće godine, dok su visoki policijski zvaničnici Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora, ali ni njihove presude nisu još pravosnažne.