Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Orešković: Ne bojim se da tražim poverenje Sabora

Foto: tacno.net

Orešković: Ne bojim se da tražim poverenje Sabora

Glavna tema u Hrvatskoj danas je opoziv premijera Tihomira Oreškovića, koji je na to odgovorio da ostaje, da je za to dobio poverenje Sabora i da se ne boji da ga ponovo traži u parlamentu.

Region
Izvor: Tanjug

"Ovo je bitka za Hrvatsku. Čuo sam (šef HDZ Tomislava) Karamarka. Ja sam dobio u hrvatskom Saboru poverenje i ne bojim ga se ponovo tražiti. Ja poštujem HDZ kao stranku, ali opet kao što sam rekao Karamarko je ogroman teret za ovu vladu i HDZ i nadam se da će HDZ doneti pravilnu odluku do kraja dana", rekao je hrvatski premijer novinarima ispred Banskih dvora i žurno ušao u automobil.

On nije odgovorio na pitanje šta misli ko će ga u Saboru podržati, ako to ne učini HDZ, kao najbrojnija stranka.

U jednom od najzanimljivijih dana na hrvatskoj političkoj sceni reagovanja zvaničnika su različita i dok jedni smatraju da je opozivom Oreškovića, Karamarko "izvršio političko samoubistvo", drugi kažu da Hrvatska nema vladu i da su vanredni parlamentarni izbori jedino rešenje.

Vanredne parlamentarne izbore i to odmah, već sredinom jula traži bivši premijer i lider najuticajnije opozicione SDO Zoran Milanović.

Deo medija je uveren da Orešković počinje da shvata da su mu odbrojani dani i još uvek mu Ustav omogućuje da sam podnese ostavku i tako ubrza celi proces, bilo da se radi o prekomponovanju vlade, bilo da se radi o novim izborima.

Opoziv premijera Oreškovića Karamarko je najavio na konferenciji za novinare ranije danas, a kao obrazloženje je naveo da je vlada očigledno disfunkcionalna.

Potom se oglasio Milanović koji je rekao da Hrvatska nema vladu i da je zato neophodno vanredne izbore raspisati već za polovinom jula.

I dok Karamarko aktuelni politički trenutak naziva lakrdijom, Milanović kaže da je sve što se sada dešava sramoćenje države.

Milanović, od koga se očekivalo da će reći da će SDP podržati opoziv Oreškovića u Saboru, rekao je da ne može govoriti o narednim koracima, ali da će oni biti usmereni ka svemu što će omogućiti izbore i to što pre.

Karamarkovu najavu opoziva Oreškovića, Milanović je ocenio smicalicom kojom on zapravo želi da izbegne izglasavanje nepoverenja u Saboru, koje je protiv njega nedavno pokrenuo SDP.

U hrvatskim medijima je mnoštvo dezinformacija, koje se brzo demantuju poput one da će Ivan Domagoj Milošević iz HDZ-a biti novi mandatar buduće vlade.

Špekuliše se, naime, da će HDZ ići na prekomponovanje vlade s tim da mandatar neće biti Karamarko, već da će to biti neko drugo ime iz te stranke.

Karamarko se, naime, protivi vanrednim izborima jer smatra da bi to bilo gubljenje vremena. Ipak, dodao je, da je spreman učiniti sve što je potrebno za stabilizaciju stanja u Hrvatskoj.

Šef HDZ-a tvrdi da ta stranka u Saboru ima dovoljno poslanika za izglasavanje opoziva premijera Oreškovića.