Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OTVORENO PISMO: Zaustavite Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegić Foto: Vlada Hrvatske

OTVORENO PISMO: Zaustavite Hasanbegovića

Društvo hrvatskih filmskih reditelja i Hrvatska udruga producenata uputili su danas otvoreno pismo političarima i javnosti i zatražili zaustavljanje dalje destrukcije hrvatskog audiovizuelnog sistema i neprihvatljivo ponašanje odlazećeg ministra kult

Region
Izvor: Tanjug

Oni su upozorili danas na neprihvatljivo ponašanje tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pozivajući premijera Tihomira Oreškovića da iskoristi preostale mesece tehničkog mandata u nastojanju da obezbedi nužna sredstva za isplatu podsticaja i da svojim utoritetom utiče na ministra kulture kako bi se taj sistem sačuvao od daljih napada.

Hasanbegović, kažu, ignoriše stavove direktora na sprovedeni upravni nadzor u HAVC-u, najavljuje dalje postupanje, a time i dalje ugrožavanje delovanja institucija i celokupne audiovizualne zajednice.

Napominju da je uspešno sprovođenje sistema podsticaja u samo četiri godine Hrvatsku učinilo izuzetno atraktivnom filmskom destinacijom, kako evropskih tako i američkih produkcija.

Podsećaju da se taj sistem razvijao godinama i da je, uz brigu države i profesionalaca koji su ga gradili, doneo Hrvatskoj značajne uspehe na međunarodnoj sceni.

Upozoravaju da se od promena u Ministarstvu kulture kada je u februaru ove godine na čelo tog resora došao Hasanbegović, hrvatski filmski sistem institucionalno osipa, sistemskim bojkotom tog ministarstva.

Takođe upozoravaju da suprotno od logike tehničkog mandata, ministar izbegava da omogući kvalitetno funkcioniranje sistema, ali zato najavljuje druga postupanja za koja bi, kako navode, mogla biti poražavajuća.

Navode i da Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra, od datuma stupanja na dužnost ministra Hasanbegovića pa do danas, uporno upućuju dopise i apele ministru i službama Ministarstva kulture, a vezano za pomenuta pitanja, ali sasvim uzaludno jer nijedan odgovor nije dobijen.

Ističu i da je Hasanbegović umesto da rešava postojeće probleme samo generisao nove i na taj način se, kako kažu, uključio u hajku HAVC-a koju godinama nameću uske interesne grupe.

Stoga oni traže zaštitu ugleda i vrednu reputaciju članova Upravnog odbora i zaštitu nacionalnog sistema koji se, kako ističu, našao pod udarom ministra i njegovog nesnalaženja.