Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Parastos žrtvama logora Jadovno

Foto: jadovno.com

Parastos žrtvama logora Jadovno

Nad Šaranovom jamom na Velebitu u Hrvatskoj danas je, povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, služen parastos za više od 40.000 žrtava.

Region
Izvor: Srna, NB

Među tim žrtvama najviše je Srba koje su ustaše ubile u logoru smrti Jadovno.

Dušan Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941.“ je kazao kako skup protiče bez incidenata i da hrvatska policija profesionalno obavlja svoj posao.

Srna javlja da kod spomenika žrtvama logora, gde je i služen parastos jutros nije bilo hrvatskih veterana.

Nakon parastosa, iz mesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gde je bačeno njegovo izmučeno telo leta 1941. godine, gde će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gde je u leto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Parastosu je prisustvovao je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamenik karlovačkog župana Siniša Ljubojević, potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona, te predstavnici udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda.

Povodom obeležavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine i Dana sećanja na Jadovno sinoć je počelo molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sećanja na Jadovno 1941-2016. obeležava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.