Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Perkoviću i Mustaču doživotne robije za ubistvo Đurekovića

freeimages.com

Perkoviću i Mustaču doživotne robije za ubistvo Đurekovića

Kao funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe učestvovali u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983.

Region
Izvor: Agencije/NB

Nekadašnji funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su u Visokom zemaljskom sudu u Minhenu na doživotne robije.

Oni su osuđeni zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983.

Tužilaštvo je za obojicu tražilo doživotne kazne zatvora, a odbrana je smatrala da treba da budu oslobođeni.

Hrvatska je evropski nalog za izručenje Perkovića i Mustača dobila dan nakon što je postala članica EU, a suđenje je trajalo gotovo dve godine.

Suđenje su pratili i protesti kojima pripadnici hrvatske zajednice traže procesuiranje ubistava hrvatskih emigranata koje su, tvrde, izvele jugoslovenske tajne službe.

Inače, pitanje izručenja Perkovića i Mustača Nemačkoj, što je tadašnja vlada Zorana Milanovića odbijala, postalo je "kamen spoticanja" u odnosima Hrvatske i Nemačke, pa iako je prethodno bilo najavljeno, kancelarka Angela Merkel je otkazala dolazak na svečanost povodom prijema Hrvatske EU.

Istovremeno, Hrvatska je u nekoliko navrata upozorena iz Evropske komisije da bi mogla biti sankcionisana ukoliko Perković i Mustač ne budu izručeni, a posebno zbog donošenja posebnog zakona, nazvanog "lex Perković", koji prema tumačenju EK nije bio u skladu sa evropskom pravnom stečevinom.

Na Hrvatsku je praktično izvršen pritisak da izmeni upravo doneti zakon što je omogućilo izručenje dvojice nekadašnjih funkcionera jugoslovenske tajne službe.