Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Plenković: HDZ ide samostalno na predstojeće izbore

Foto: wikimedia.org

Plenković: HDZ ide samostalno na predstojeće izbore

​Izborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Hrvatskoj još zvanično nije počela, ali se uveliko pregovara o mogućim predizbornim koalicijama.

Region
Izvor: Tanjug

Ono što je zasad izvesno je da Domoljubna koalicija više ne postoji i da će aktuelna vladajuća HDZ na naredne izbore izaći samostalno.

Šef HDZ-a Andrej Plenković je nakon stranačkog Predsedništva rekao da će HDZ na nacionalnom niovu na izbore izaći samostalno, a da će sa strankama koje čine aktuelnu Domoljubnu koaliciju, ali i strankama koje to nisu, dogovorati postizbornu saradnju..

''Odlučili smo se na ovo jer je HDZ glavna i najjača stranka i ja želim da se to vidi na izborima. Želimo ostvariti sinergiju gde je moguća, ali da je liderstvo HDZ-a jasno'', rekao je Plenković.

Domoljubna koalicija kakvu ste poznavali više ne postoji, a razlog tome je, kako je naveo, i to što je jedna od ključnih članica, HŠ, donela odluku da iz nje izađe.

Inače, najnovija istraživanja hrvatske političke scene pokazala su da se situacija sa tri stranke a najvećom odrškom - HDZ, SDP i Most nezavisnih lista, nije bitnije promenila.

Prema istraživanjima Krobarometra SDP je ostao vodeća stranka s 29,2 posto podrške ispitanika. U stopu ga prati HDZ s 28,3 posto podrške, dok je Most na trećem mestu sa 11,4 posto podrške, prenela je Nova TV.

SDP ima blagu prednost ispred HDZ-a, a odnos snaga je gotovo identičan kao u maju, dok je Most uspeo, kako se navodi, da zaustavi negativan trend i sada već drugi mesec za redom beleži rast rejtinga.

Podrška Živom zidu danas iznosi 6,8 posto.

Sledi Bandić Milan sa 4,1 posto i HŠ s 2,7 posto podrške. HDŠB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika sa jedan odsto.

Dosadašnji koalicioni partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji - HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto.

ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok Umirovljenici Zajedno 0,3 posto, a Hrvatski Laburisti 0,2 posto.

Još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a - HSLS podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore.

Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili verovatni birači - njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je šest odsto.

Ispitanici su najvišom ocenom ocenili predsednicu Kolindu Grabar Kitarović - 2,86, tehnička vlada je dobila ocenu 2,17, a najgoru ocenu dobio je Hrvatski sabor - 1,91.

Kada je reč o podršci tehničkoj vladi, čak 63,4 posto ispitanika uglavnom ne odobrava rad Vlade RH. Uglavnom ga odobrava 26,7 posto ispitanika, dok njih 9,9 posto ne zna.

Hrvatski Dnevnik piše da kada se sve sabere, ne čudi što čak 83 posto ispitanika smatra da se Hrvatska kreće u pogrešnom smeru.

Da zemlja ide u dobrom smeru, misli tek 11,1 posto, dok 5,9 posto ispitanika ne zna, piše list.