Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"PLENKOVIĆ je prvi evropski premijer koji je podržao ratnog zločinca"

Foto: wikimedia.org

"PLENKOVIĆ je prvi evropski premijer koji je podržao ratnog zločinca"

Ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca, piše Gardijan

Region
Izvor: RTS

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika. Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu "dubokom moralnom nepravdom", piše "Gardijan".

Ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca, piše Gardijan, a prenosi portal Indeks.

"Ovo samoubistvo samo će zacementirati ono što javnost već misli o Haškom sudu", smatra Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.

"U Srbiji i u hrvatskoj javnost i mediji su zabrinutiji zbog optuženih nego zbog žrtava", dodaje Mina Vidaković.

"Pretvaranje u žrtvu"

Ne propituje samo Gardijan reakcije hrvatskih zvaničnika povodom Praljkovog samoubistva.

Austrijski dnevnik Standard objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina.

Standard konstatuje da se prema reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac. "Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao", te je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posledice.

Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija da prihvati presudu hercegovačkoj šestorci, iako je dosad presude iz Haga poštovala. Praljkovo "pretvaranje u žrtvu" u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Standard.

"Malo racionalnih glasova"

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače "više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo da govori o nepravednoj presudi, te najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti. To je za Standard potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

"U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova" oko presude hercegovačkoj šestorci, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su ipak političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja "već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine". Ona je Praljka hvalila i pre presude i nasuprot činjenicama utvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković, koji je suprotno istini izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Takođe, poznati nemački nedeljnik Špigel je na svojem portalu, inače jednom od najposećenijih u Nemačkoj, objavio veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".