Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PLENKOVIĆ: Nećemo dozvoliti da nas Srbija stalno provocira

Andrej Plenković/ Foto: YT printscreen

PLENKOVIĆ: Nećemo dozvoliti da nas Srbija stalno provocira

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska "zaštititi pravnu sigurnost hrvatskih branitelja," i da neće dopustiti da je Srbija "kontinuirano provocira."

Region
Izvor: Tanjug

On je povodom navoda hrvatskih medija da je na graničnom prelazu sa Srbijom greškom priveden hrvatski državljanin Zdravko Hlobik, koga su srpske vlasti zamenile sa njegovim imenjakom za kojim tragaju zbog optužbi za terorizam za vreme rata u Hrvatskoj, rekao da "najnovija hapšenja pokazuju da se to pitanje mora rešiti," prenosi Hina.

HDZ će tražiti izmenu zakona Srbije o procesuiranju ratnih zločina, rekao je Plenković.

"Hrvatska, a osobito buduća HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija kontinuirano provocira", rekao je Plenković na predstavljanju kandidata 9. izborne jedinice njegove stranke u Zadru, navodi Hina.

"Moramo insistirati da se to pitanje reši", rekao je on, pozivajući Srbiju "da spusti tonove, da se otvori dijalog", navodi hrvatska agencija.

Na pitanje da prokomentariše izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o Hrvatskoj, Plenković je kazao da je Hrvatska članica Evropske unije, da je ispunila visoke kriterijume i standarde, najviše koji se očekuju od evropskih zemalja kad pristupaju u EU dok je Srbija " tek na tom putu" i predstoji joj, kako kaže, "pravo suočavanje s prošlošću".