Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počela rasprava o opozivu Oreškovića

Foto: wikimedia.org

Počela rasprava o opozivu Oreškovića

U Hrvatskom Saboru, kako je bilo najavljeno, počela je rasprava o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koju je inicirala najuticajnija vladajuća HDZ Tomislava Karamarka.

Region
Izvor: Tanjug

Rasprava je počela tumačenjem skupštinskog Poslovnika o tome ima li Orešković uopšte pravo da se obrati Saboru s obzirom na to da se vlada nije izjasnila o ovom zahtevu, kao i koliko bi njegovo obraćanje poslanicima moglo trajati.

Inače, Orešković je u Sabor stigao tačno u podne u pratnji ministara Mosta, manje članice vladajuće koalicije, koja ga podržava, a na mnogobrojna pitanja novinara, premijer je u hodu rekao:

"Čućete šta ima reći. Malo strpljenja. Piše se istorija. Idemo završiti ovo što smo započeli pa ćemo se čuti".

Inače, Karamarko ne prisustvuje sednici Sabora.

U zahtevu HDZ-a za opoziv Oreškovićevi "gresi" su pobrojani u šest tačaka, prozivajući ga, između ostalog, za pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata". Oreškovića terete da je otkazujući sednicu vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, kažu, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Prozivaju ga i za "potpunu odsutnost volje" da sarađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale poverenje da vodi vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka od čije podrške zavisi njegov mandat.

"To je dovelo do nefunkcioniranja vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njenog prvog čoveka je najveća", poručuju zastupnici i dodaju da zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo je funkcioniranje države i njena finansijska stabilnost".

Zahtev je potpisalo 42 zastupnika.