Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PODNESAK HAGU: Ratko Mladić je osuđen unapred

Foto: youtube/screenshot

PODNESAK HAGU: Ratko Mladić je osuđen unapred

Sudije Ori i Fluge su u nekim ranijim procesima Mladića već pominjali kao "sukrivca za zločine" koji su drugim osuđenima stavljani na teret", izjavio je advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića.​

Region
Izvor: RTRS

Ako Žalbeno veće Haškog tribunala odbije podnesak kojim su advokati generala Ratka Mladića tražili obustavljanje postupka i izuzeće pristrasnih sudija, gotovo je izvesno da će mu biti izrečena drakonska kazna, izjavio je advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića.

"Tražili smo izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Flugea, koji se nalaze u sudskom veću koje vodi postupak protiv generala Mladića, te da se kompletno suđenje vrati na početak zbog potpuno neregularnih uslova u kojima je postupak vođen. Bilo gde u svetu nemoguće je da u suđenju optuženom učestvuju sudije koje su optuženiku presudile i pre postupka", rekao je Stojanović za "Euroblic".

On je pojasnio da su sudije Ori i Fluge, pre nego što je Mladićev predmet pred Haškim tribunalom uopšte počeo da se obrađuje, u nekim ranijim procesima već pominjali njegovog klijenta kao "sukrivca za zločine" koji su osuđenima stavljani na teret.

"Ori i Fluge učestvovali su u suđenjima Zdravku Tolimiru, Stanislavu Galiću, Momčilu Krajišniku i u nekim drugim predmetima, gde su u presudama navodili navodnu odgovornost generala Mladića za zločine u Srebrenici, učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, granatiranju Markala", kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, ovako pristrasne sudije ne bi mogle da budu angažovane ni u jednom normalnom suđenju.

"Nenormalno je i da predsednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron, koji će voditi žalbeni postupak, pre završetka suđenja daje izjave da je Mladić kriv", smatra Stojanović.

On je dodao da je odbrana tražila i formiranje posebne radne grupe UN koja bi trebalo da sačini izveštaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje prekršena.

Predstavnici Haškog tužilaštva pre nekoliko dana Tribunalu su dostavili podnesak o ovoj temi i u njemu od Žalbenog veća traže da bude odbijen podnesak Mladićeve odbrane.