Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PODNET ZAHTEV ZA OCENU USTAVNOSTI izbora Džaferija za predsednika makedonskog Sobranja

Makedonski parlament Foto: wikipedia

PODNET ZAHTEV ZA OCENU USTAVNOSTI izbora Džaferija za predsednika makedonskog Sobranja

Todor Petrov, predsednik Svetskog makedonskog kongresa, koji mediji na albanskom jeziku smatraju nacionalističkom organizacijom, podneo je zahtev za ocenu ustavnosti odluke o izboru Talata Džaferija za predsednika Sobranja

Region
Izvor: Tanjug

On je rekao da je inicijativu predao Ustavnom sudu Makedonije jer u tom kongresu smatraju da izbor Džaferija nije legitiman i da se on lažno predstavlja kao predsednik Sobranja.

Prema njegovim rečima, izbor Džafija nije sproveden po Poslovniku, zakonu i Ustavu.

Petrov insistira na tome da je tokom izbora Džaferija prekršen niz odredaba Ustava i zakona, što ukazuje na postojanje krivične odgovornosti.

Inače, odluka o izboru Džaferija za predsednika Sobranja juče je zvanično objavljena u Službenom glasniku i od tada je počeo da teče rok od 10 dana u kojem predsednik Ðorđe Ivanov treba da odluči da li će da dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Iz SDSM su ranije danas saopštili da Ivanov nema razloga da čega istek tog roka, već da bi odluku o davanju mandata Zaevu trebalo da donese što pre kako bi se formirala vlada, koja bi odmah otpočela sa primenom programa i sprovođenjem neophodnih reformi.

SDSM smatra da više nema prepreka da Ivanov mandat poveri Zaevu.

Ivanov je do sada odbijao da mandat poveri Zaevu, nakon što je lider SDSM saopštio da je obezbedio parlamentarnu većinu, uz podršku tri albanske partije okupiviši tako 67 od ukupno 120 poslanika.

On je od Zaeva tražio da se prethodno odrekne "tiranske platforme", koja radikalno menja položaj Albanaca u Makedoniji.

Džaferi s druge strane kaže da će, ukoliko Ivanov ne poveri mandat Zaevu, to učiniti parlament.