Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Podneta krivična prijava protiv autora filma o Jasenovcu

Film "Jasenovac - istina" reditelja Sedlara/ Foto: YT printscreen

Podneta krivična prijava protiv autora filma o Jasenovcu

Sedlar, kako se navodi, u filmu poriče i znatno umanjuje genocida počinjenog protiv Jevreja, Srba i Roma, a mržnju podstiče ponajviše prema Srbima.

Region
Izvor: Agencije

Hrvatski antifašisti (Antifašistička liga Hrvatske) podneli su krivičnu prijavu protiv reditelja Jakova Sedlara kojom ga terete da filmom "Jasenovac - istina" podstiče na nasilje i mržnju prvenstveno usmerenu prema grupi srpske nacionalne manjine.

U obrazloženju krivične prijave se navodi da je Sedlar povredio odredbe koje propisuju kažnjavanje onoga ko "javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje krivično delo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovečnosti ili ratnog zločina, usmjerenog prema grupi ljudi ili pripadniku grupe zbog njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porekla ili boje kože, na način koji podstiče nasilje ili mržnju protiv takve grupe ili prapadnika te grupe".

Liga ističe da je Sedlar proizvodnjom i prikazivanjem filma o logoru Jasenovac u Drugom svetskome ratu javno "porekao i znatno umanjio krivično delo genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmerenog prema grupi srpske nacionalne manjine" i to "služeći se zamenom teza, lažnim argumentima, falsifikovannjem i prećutkivanjem istorijskih činjenica, na način kji podstiče nasilje ili mržnju..."

Sedlar, kako se navodi, u filmu poriče i znatno umanjuje genocida počinjenog protiv Jevreja, Srba i Roma, a "mržnju podstiče prvenstveno prema Srbima", preneli su hrvatski mediji.

Liga Sedlara tereti da je manipulacijama i brojkama stradalih u ustaškom logoru Jasenovac,. umanjio delo genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnog zločina.

Navode i da je Sedlar u filmu negirao podatke istoričara Antuna Miletića da se u logoru Jasenovac dnevno nalazilo od tri do četiri hiljade zatočenika.

Liga Sedlara optužuje i za više falsifikata u filmu - pre svega naslovne strane lista "Vjesnik" iz 15. maja 1945, dva pisama i potpisa Ante Pavelića upućena Mili Budaku, a datirana na dan 29. maja 1941. i 14. decembra 1942.

Navode i da se tokom celog filma pojavljuju "fotografije koje bi navodno trebalo da se odnose na logor Jasenovac, ali zapravo se radi o fotografijama uslikanim na drugim lokacijama i drugim vremenskim razdobljima".

- U filmu se falsifikovane i izmišljene činjenice do te mere da se menjaju autobiografije pojedinih istorijskih ličnosti - piše u obrazloženju krivične prijave, a kao primer se navodi ime jasenovačkog trgovca Lazara Bačića.

Ističe se da je Sedlar "u cilju stvaranja teze o jasenovačkom logoru od 1945.-51. u kojem su komunističke vlasti pogubile znatno više žrtava nego vlasti Nezavisne Države Hrvatske u periodu od 1941-45. godine, prećutao naučno dokazane činjenice o genocidnosti NDH, izbegavanjem same kategorije reči genocid i zločin protiv čovečnosti u odnosu na prirodu i delovanje pripadnika ustaških vojnih jedinica i pripadnika vlasti NDH“.