Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREJEFTINO Evo zašto hrlimo u ŠOPING U SUSEDSTVO

Ilustracija Foto: Pixabay.com

PREJEFTINO Evo zašto hrlimo u ŠOPING U SUSEDSTVO

Pogledajte gde i kako mnogo možete da uštedite.

Region
Autor: Večernje novosti, Nova Borba

Na severu Srbije gotovo je svakodnevnica da se prelazi u Mađarsku i kupuje sve i svašta, a vrednost robe koju svako može da prenese preko granice je 100 evra.

Međutim, paradoksalna je situacija, pišu „Večernje novosti“ da Mađari dolaze dolaze da kupe svoju robu, koja je u Subotici jeftinija.

Razlog za to je povraćaj poreza, takozvana "afa", koja se, u zavisnosti od trgovinskog lanca kreće od 18 do čak 27 odsto.

“Minimalni iznos da biste dobili povraćaj poreza je da u radnji potrošite 54.000 forinti, što je otprilike 170 evra. Sa tim računom, u povratku, odlazite kod mađarskih carinika koji ga overe i ispune formular i već sledeći put, uz obavezno prikazivanje pasoša, u istoj radnji dobijete povraćaj poreza”, objašnjava dobro poznatu proceduru jedan od trgovaca na subotičkom buvljaku.

Jedan od primera zašto se ide u Mađarsku je kupovina tehnike. Tako na primer tokom ovog vikenda kada su u Mađarskoj velika sniženja, plazma televizor od 43 inča možete kupiti za 32.000 dinara, a na to vam se vraća „afa“, što znači da ćete ga platiti 22.000 dinara.