Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prekinut nastavak suđenja Naseru Oriću

YT Printscreen

Prekinut nastavak suđenja Naseru Oriću

Suđenje prekinuto zbog ponašanja svedoka Ibrana Mustafića, koji se ponašao neprikladno u sudnici

Region
Izvor: RTRS

Današnji nastavak suđenja Naseru Oriću, bivšem ratnom komadantu tzv. Armije BiH u Srebrenici i Sabahudinu Muhiću, prekinut je jer se svedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić, uprkos upozorenju sudskog veća neprikladno ponašao u sudnici.

Na početku današnjeg ročišta, a pre nego je svedok uveden u sudnicu, Lejla Čović, Orićeva advokatica, ukazala je da oni imaju dokumentaciju da svedok Tužilaštva Mustafić, ima dijagnozu "trajno poremećene ličnosti".

Tužilac Miroslav Јanjić odgovorio je da Tužilaštvo nije raspolagalo dokumentacijom koja bi ukazivala na to, niti da su tokom razgovora sa Mustafićem stekli takav utisak. Međutim, prilikom predstavljanja i davanja ličnih podataka u sudnici, Mustafić je nekoliko puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja. Na samom početku saslušanja Mustafić je ustao da bi odgovorio na pitanje koju je funkciju obavljao tokom ratne 1992-93. godine, a kada ga je sudija Šaban Maksumić upozorio da sedne, odgovorio mu je da mu oni ne daju da dođe do izražaja.

- Da li vam smeta što pričam? Onda sam ja optuženi! - rekao je Mustafić, nakon čega je Maksumić prekinuo suđenje.Sudija je nakon kraće pauze saopštio da je sudsko veće odlučilo da ne nastavi saslušanje ovog svedoka, te da ako je Mustafić bitan svedok za Tužilaštvo treba da obave veštačenje u pogledu sposobnosti njegovog učešća u postupku.

Tužilaštvo će se o ovome izjasniti u narednih nekoliko dana. Za danas je bilo planirano i saslušanje svedoka Avde Suljića, ali je on trenutno u jednoj od zemalja Zapadne Evrope.

Orić i Muhić su optuženi za ubistvo tri srpska ratna zarobljenika 1992. godine u selima oko Srebrenice. Nastavak suđenja je 12. jula, kada je planirano saslušanje jednog od veštaka, kao svedoka Tužilaštva BiH.