Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pretres za aferu "državni udar" ODLOŽEN, odbrana se pita GDE JE OPTUŽENI Miloš Jovanović

Foto: sputnjiknews.com

Pretres za aferu "državni udar" ODLOŽEN, odbrana se pita GDE JE OPTUŽENI Miloš Jovanović

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje za aferu Državni udar.

Region
Izvor: in4s.net

Sudija Suzana Mugoša je kazala da danas neće biti pretresa zbog brojnosti procesnih zahtjeva i zakazala nastavak za četvrtak u 9.00 časova.

Dosadašnji deo suđenja obeležilo je svedočenje Dikića, koji je negirao krivicu i teško optužio specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Takođe, ispitan je i optuženi Miloš Jovanović, čije je svedočenje bilo prepuno konfuzije. Najkontroverzniji deo suđenja bio je vezan za otkriće da je Jovanović bio uhapšen u trenutku kada ga je pozvao svedok saradnik Saša Sinđelić, a nakon dešavanja 16. oktobra.

Sudija Suzana Mugoša nije dozvolila da odgovori kada i ko ga je uhapsio, i da li Jovanović zna zbog čega, a nije ni razjašnjeno kako je došao u Crnu Goru, osim što je rekao da su ga pozvali ljudi koji rade za „državu Crnu Goru“.

Osim što nema traga o ulasku Jovanovića u Crnu Goru, on je tvrdio da je uspeo da rukom razbije više prozora i to bez posekotina.

Sudija Mugoša je imala takođe neslavnu rolu, jer je porodicama osumnjičenih i publici zabranila da prisustvuju suđenju. Ona je, s druge strane, odbija predloge branilaca za ukidanje pritvora osumnjičenima.

Za navodni državni udar optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija – Nina Nikića vodi se posebno.

Optužnica se dominantno temelji na iskazu Saše Sinđelića, kome je dodeljen status svedoka saradnika.

Knežević: Jedino Čađenović zna gde je Jovanović

Milan Knežević je kazao da jedino tužilac Saša Čađenović zna gde se nalazi Miloš G. Jovanović i tvrdi da je on taj koji je obezbeđivao prevoz i smeštaj za Jovanovića.

On je podsetio da je njemu oduzet pasoš, a da je Jovanoviću dozvoljeno da se „šeta“ od Smedereva do Podgorice i „da popunjava rupe optužnice“.

Branka Milić: Poslednjih 11 meseci kao u Gvantanamu

Optužena Branka Milić je kazala da poslednjih 11 meseci provodi u prostoriji veličine špajza i da su uslovi kao u Gvantanamu.

Ona vraća sudu CD-e sa zapisima sa glavnog pretresa, jer u zatvoru nema tehničke uslove da ih pogleda.

Napomenula je da je trebalo da se operiše još pre 11 meseci, ali da to nije učinjeno do danas.

U sudnici nema Jovanovića

Na suđenju se nije pojavio optuženi Miloš G. Jovanović iz Smedereva.

Advokat Dušan Radosavljević je kazao da ga je optuženi Miloš Jovanović pitao kada će njemu biti ukinut pritvor, što je ocenio šokantnim jer nije poznato da mu je određivan pritvor. On je naveo da je skandalozno to što se Jovanović nije danas pojavio u sudnici i da je očigledno bilo da je Jovanović pod uticajem tužilaštva. Radosavljević smatra da je Jovanović pobegao.

Advokat Dražen Medojević je podsetio da Jovanović ima privilegovan status kao okrivljeni jer je na slobodi za razliku od drugih. On smatra da je predlog tužioca preuranjen i suprotan zakonu, iako se odbrani žuri.

„Kada se optuženi ne pojavi na pretresu, treba izdati naredbu za prinudno dovođenje, pa raspisivanje poternice…„, poručio je Medojević i dodao da odvajanje procesa za Jovanovića znači da se ta osoba nagrađuje.

Advokat Jovanović traži da se utvrdi ko plaća smeštaj i boravak Jovanoviću, da li se Jovanović sada nalazi u hotelu „Evropa“ i da Uprava policije dostavi podatke o boravku Jovanovića i njegovim kretanjima. Jovanović navodi da on sada ne zna da li je čovek u bekstvu, u nekoj instituciji i da li je uopšte živ.

Advokat traži da se Dikić leči u Srbiji

Optuženi Bratislav Dikić je poručio da uprkos bolovima može da prati suđenje. Na drugoj strani njegov advokat Milan Petrović traži razdvajanje postupka protiv Dikića i njegovo lečenje u Srbiji. Tužilaštvo smatra da je takav zahtev preuranjen.

Advokati odbrane istakli su činjenicu da je Dikić tek nedelju dana nakon prošlog ročišta odveden na kratak lekarski pregled.

Sudija Suzana Mugoša kazala je da je dobila izveštaj lekara specijaliste iz KCCG koji je predložio magnetnu rezonancu i da Dikić odbija biopsiju.

Dikić je objasnio da odbija biopsiju zbog različitih mišljenja lekara. Kaže da je jutros primio terapiju i 35. injekciju i da ima bolove.

“Pratiću suđenje koliko mogu”, poručio je Dikić.

Na drugoj strani njegov advokat je zatražio hitno prekidanje procesa protiv Dikića i njegovo lečenje u Srbiji. Advokat traži i razdvajanje postupka, u suprotnom najavio je žalbu sudu u Strazburu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović smatra da je predlog za razdvajanje procesa i ukidanje pritvora Dikiću preuranjen.

„Kada nisu u celosti utvrđene činjenice o zdravstvenom stanju Dikića, takva odluka se ne može doneti, i mislim da se dalja dijagnostika može obaviti u KCCG“, poručio je Saša Čađenović.

Advokat Petrović je poručio i da su se već obratili Vladi Republike Srbije za dodatne garancije za optuženog Dikića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je poručio da dve države imaju dobru saradnju i da to nije pitanje u ovom slučaju. Katnić kaže i da dijagnostiku treba uraditi što pre, te da je moguće i da lekari iz Srbije pregledaju Dikića u Crnoj Gori.

Odbrana je ranije zatražila da se suđenje na neko vreme prekine zbog lečenja Dikića ili da se postupak u odnosu na njega razdvoji. U postupku koji se vodi zbog pripremanja više terorističkih napada do sada su odbrane izneli Dikić, bivši vojnik po ugovoru Miloš Jovanović i Srboljub Đorđević.