Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prvo ročište "Hasanbegović protiv Tomića" bez prisustva ministra

Zlatko Hasanbegović/ Foto: N1

Prvo ročište "Hasanbegović protiv Tomića" bez prisustva ministra

Iduće ročište je zakazano za 16. novembar.

Region
Izvor: Agencije

Ministar kulture u tehničkoj vladi Zlatko Hasanbegović nije se pojavio na prvom ročištu u sporu protiv novinara i pisca Ante Tomića.

Hasanbegović je je tužio splitskog novinara i publicistu zbog pretrpljene duševnih boli nakon objavljenog teksta u beogradskom NIN-u , u kojem je Hasanbegovića, između ostaloga, opisao kao "retarda", "ustaškog klovna" i "političkog minotaura".

Advokat Hasanbegovića je na prvom ročistu izjavio da ostaju pri tužbenom zahtevu kojim se traži nadoknada u iznosu od 30.000 kuna uvećanih za kamate i troškove sudskog postupka za pretrpljenu bol.

Advokat Trpimir Jonjić izneo je i dokazne predloge, ali je predložio i medicinsko veštačenje na okolnosti ministrove duševne boli, te zatražio istoriografsko veštačenje da li je Hasanbegović u svom radu zastupao "totalitarna gledišta i pozivao na nasilje".

Predloženo je saslušanje Hasanbegovića i njegove supruge Lamije, ali i svedoka - istoričara Ive Banca, Ive Goldstajna i još trojice naučnika s Hrvatskog instituta za istoriju.

Zastupnik ministra Hasanbegovića je iznoseći dokazne predloge naveo da smatra da je najavni tekst o tom suđenju objavljen 4. jula Jutarnjem listu bio pokušaj pritiska na sud, ali je priložio i pismo podrške istoričara i akademske zajednice Hasanbegoviću, kao i dokazni materijal o Fejsbuk grupi podrške ministru u kojoj je prikupljeno 14.000 potpisa.

Govoreći o medicinskom veštačenju, naglasio je kako je zbog povrede prava ličnosti zbog Tomićevog teksta Hasanbegović bio izložen stresu, a kao posledicu naveo je njegovo "nespavanje i nervozu".

Tomićeva pravna zastupnica Vesna Alaburić istakla da se ne protivi medicinskom vjštačenju u ovom sporu, ali i da istoriografsko veštačenje nije potrebno jer "predmet teksta Ante Tomića nije bio znanstveni rad Zlatka Hasanbegovića, nego njegovo javno delovanje".

Predložila je i pribavljanje podataka kolika je bila prodaja beogradskog nedeljnika NIN sa spornim Tomićevim tekstom u Hrvatskoj, ali i pribavljenje podataka od drugih izdavača navedenih u tužbi da li su prethodno nabavili saglasnost za prenošenje Tomićeva teksta.

Pre početka suđenja Tomić je naveo da smatra da njegov tekst ministru nije naneo neugodnosti.

"Tekst je izašao u Beogradu i bio bi nepoznat da ga sam Hasanbegović nije učinio poznatim, nosio u vladu i pokazivao Karamarku. On je napravio predstavu oko teksta, koji je po mom sudu i sudu moje odbrane vrlo blag", kazao je Tomić.

Dodao je da je tekst napisao na početku Hasanbegovićevog ministarskog mandata kada nije "imao pojma da je on zlonamerna i pakosna osoba".

Napomenuo je i da smatra da je reč o vrlo blagom i umerenom tekstu u kojemu navodi da se Hasanbegović pojavio kao zagrebački musliman među "desničarima koji su uglavnom islamofobi".

Tomić je rekao i da oseća "žaljenje prema čoveku koji se trudi da se svidi ljudima koji njega potajno ne podnose".

Nakon ročišta Tomić je kazao da je taj tekst pisao na početku mandata poslednje vlade, ali da bi danas - nakon šest meseci "bio još oštriji".

Iduće ročište zakazano je za 16. novembar.