Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pupovac na antifašističkom skupu na Petrovoj gori, državni vrh u Blajburgu

Screenshot

Pupovac na antifašističkom skupu na Petrovoj gori, državni vrh u Blajburgu

Ko je od 1941. do 1945 delio antifašizam na evropski i neevropski, na liberalni i neliberalni? Da antifašizam nije bio pluralan i obuhvaćao sve ljude i različite politike, nikada ne bi pobedio - rekao je predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj

Region
Izvor: Tanjug

Na Petrovoj gori, u Hrvatskoj, danas je obeležena godišnjica partizanskog proboja na Biljegu, a toj svečanosti se ni ove godine nisu odazvali predstavnici hrvatskog državnog vrha, od kojih dobar deo bio u Blajburgu.

Kako su podsetili Mile Knežević, poslednji preživeli učesnik proboja na Biljegu, i Vladimir Đurić, svedok događaja, reč je o jednoj od značajnijih antifašističkih akcija koja je pre 74 godine donela spas desecima hiljada progonjenih Srba i partizana.

- Neka nas čuju i oni koji nisu došli na obeležavanje toga dana, ali jesu otišli tamo gđe je poražena jedna od fašističkih vojski. U poslednje vreme se u našem javnom prostoru mnogo govori o antifašizmu, ali se malo toga kaže - rekao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

On je ukazao da neki govore da antifašizam koji neguju Savez antifašističkih boraca i Antifašistička liga nije evropski, saopštilo je SNV.

- Ko je od 1941. do 1945 delio antifašizam na evropski i neevropski, na liberalni i neliberalni? Oni koji danas žele kazati da postoji antifašizam samo jedne političke boje, a pri tome sebe smatraju kritičarima totalitarizma - varaju se. Da antifašizam nije bio pluralan i obuhvaćao sve ljude i različite politike, nikada ne bi pobedio - rekao je Pupovac.

On je podsetio da se danas, pored skupa na Petrovoj gori održava još jedan, aludirajući na komemoraciju na Blajburgu.

- Ovo nije jedini skup koji se održava danas. Jedina razlika je u tome što država nije s nama danas. Predstavnici države su na drugom mestu i to ne u svojoj zemlji, nego u tuđoj. Ne sa onima koji su branili ovu sa zemlju, nego s onima koji su počinili zločine i pobegli iz nje - istakao je Pupovac.

Na, kako ga je nazvao, katastrofalan odnos vladajućih stranaka u Hrvatskoj prema antifašizmu, ukazao je Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). On je naglasio da je u Hrvatskoj na snazi istorijski revizionizam.

Da je antifašizam trajna vrijednost koja je jednako važna danas kao što je bila i nekada, upozorio je i Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Republike Hrvatske.