Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
REFERENDUM o otcepljenju dela Mostara

Foto: pixabay.com

REFERENDUM o otcepljenju dela Mostara

​Politički lideri Bošnjaka i Hrvata u Mostaru još nisu postigli dogovor o održavanju izbora u tom gradu, a ako izbori ne budu održani 2. oktobra, građani Mostara zatražiće održavanje referenduma o otcepljenju područja Jug od tog grada.

Region
Izvor: Sputnjik

Mostar je jedini grad u Evropi koji zbog etničko-političkih podela nema izabranu lokalnu vlast.

Predsednik Udruženja ruralnog razvoja „Tenica—Rodoč—Jasenica“ Željko Šunjić je rekao tim povodom da bi samo nakon toga mogli da budu održani lokalni izbori da bi se dobila zakonodavna i izvršna vlast.

„Ako se 2. oktobra ne održe izbori u Mostaru, mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o otcepljenju gradskog područja Jug od Mostara, kako bismo nakon toga mogli da održimo lokalne izbore i konačno dobijemo zakonodavnu i izvršnu vlast“, naveo je Šunjić.

Građani Mostara, predstavnici opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija okupili su se u četvrtak na okruglom stolu kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i mogućnosti da se do kraja godine održe lokalni izbori u gradu na Neretvi.

Gradski odbori SDP BiH, HDZ 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizovali su javnu tribinu da bi se čuo glas građana kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.

„Okupila nas je ljubav prema Mostaru, a ne ideologija. Ne želimo da se vraćamo u prošlost, ne želimo nekakav predratni Mostar, jer takav Mostar više ne postoji. Želimo graditi Mostar za budućnost naše dece, da ovo bude grad mladih, a ne grad starih“, poručio je na otvaranju tribine moderator Sead Đulić.

Predsednik Gradskog odbora SDP BiH Mostar Edin Zagorčić kazao je da su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni ne samo građani već i predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka.

Zagorčić je dodao da je Mostar predat u ruke SDA i HDZ BiH, koje ne mogu ili ne žele da postignu dogovor, te tako u pat poziciji drže sve građane Mostara.

Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoja ovlašćenja i nametne izmene izbornih pravila.

Ako to ne želi, predstavnici građana i opozicionih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smeni aktuelnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savetnike i načelnike gradskih odeljenja, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostaru u Parlamentu BiH.

Na tribini se pojavio i predsednik Gradskog odbora HDZ BiH u Mostaru Damir Džeba.

Prema njegovim rečima, na tribinu je došao kako bi čuo šta građani misle o trenutnoj situaciji u gradu i da bi pokazao kako je njegovoj stranci i Hrvatskom narodnom saboru BiH uistinu stalo da se u Mostaru održe lokalni izbori.

Inače, lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. i u toku je pokušaj da se dođe do dogovora kako bi broj gradskih odbornika bio proporcionalan broju birača.

U podeljenom gradu oko 5.000 mostarskih Srba povratnika godinama je ni na nebu ni na zemlji. Politički minorni, nakon rata nisu nikad imali svog predstavnika u vlasti.

Na poslednjim lokalnim izborima, održanim 2008. godine, Dodikovom SNSD-u odbornički mandat je izmakao za stotinak glasova. Zapošljavanje Srba u Mostaru je gotovo nemoguća misija. Žive uglavnom od poljoprivrede, jer je najviše povratnika u selima Ortiješu i Željuši, dok u gradu preživljavaju od povremenih i slabo plaćenih poslova.