Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Republika Srpska traži da odluka o popisu bude poništena

Foto: Printscreen

Republika Srpska traži da odluka o popisu bude poništena

Jedinstveni program za obradu podataka dobijenih popisom stanovništva u BiH, koji je odlukom doneo direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je nezakonit i neprihvatljiv za Srpsku i treba da bude poništen, zaključila je u petak Vlada RS.

Region
Izvor: Glas Srpske

Kabinet Željke Cvijanović doneo je zaključke nakon što je razmatrao odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka dobijenih popisom stanovništva iz 2013. godine.

Odluka je donesena bez saglasnosti predstavnika RS, a omogućiće da osobe iz 196.000 spornih popisnica dobiju status stalnih stanovnika. Te popisnice odnose se na osobe koje žive i rade u inostranstvu, a njihovim nezakonitim uvrštavanjem u stalne stanovnike biće ispunjen cilj federalne strane i posebno bošnjačkih političkih predstavnika da broj Bošnjaka u BiH premaši polovinu ukupnog stanovništva da bi ostvarili potpunu dominaciju.

Vlada RS je obavezala Republički zavod za statistiku da bez obzira na nezakonito donesenu odluku učestvuje u obradi i objavi rezultata popisa u skladu sa zakonom, s ciljem sprečavanja daljih nepravilnosti i manipulacija.

- Izrazili smo protivljenje jednostranim odlukama, ali i zauzeli stav da Republički zavod za statistiku nastavi da traži usaglašavanje stavova, da bi proces završili na pristojan način, kada tako nije vođen. Nenormalno je da neko bez konsenzusa objavljuje rezultate popisa i postavlja se pitanje tačnosti takvih podataka. Za RS je važno da bude obezbeđena upotrebna vrednost podataka, jer na osnovu njih moramo planirati važne stvari. Nećemo da budemo taoci situacije u kojoj je sve falsifikat - rekla je Cvijanovićeva.

Republički zavod za statistiku u četvrtak je uputio dopis Jukiću upozorivši ga da je njegova odluka jednostrana i da ima nezakonite elemente. Komentarišući to pismo, Jukić je za "Glas Srpske" rekao da Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim statističkim zavodima nastavlja da radi na aktivnostima za obradu podataka sa popisa u skladu sa jedinstvenim programom i Zakonom o popisu.

- Ne želim da komentarišem najave da RS neće objaviti rezultate popisa dobijene na osnovu te metodologije - istakao je Jukić.

Komentarišući navode da je već poznato da će Bošnjaka biti više od 50 odsto, Jukić je kazao da se Agencija za statistiku ograđuje od svih podataka koji ne dolaze iz statističkih institucija i da će zvanične rezultate objaviti nakon obrade podataka popisa.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković je uputila dopis i ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću i Savetu ministara BiH, tražeći da reaguje ta institucija. Osmanović kaže da su pravila donesena na zakonit način, da je Agencija za statistiku BiH nadležna za taj posao i da Savet ministara nema više tu šta radi.

- Entitetski zavodi su učestvovali u izradi metodologije i davali sugestije i predloge i na kraju je Agencija za statistiku utvrdila jedinstvenu međunarodno uporedivu metodologiju. To je jedino moguće rešenje - rekao je Osmanović i dodao da sada nije za raspravu o tome koliko je prihvaćeno sugestija od RS i FBiH.

Predstavnici RS upozorili su da nijedan zahtev, predlog ili sugestija iz Srpske nisu prihvaćeni i da je donesena odluka potpuno jednostrana.

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u BiH objavljeni su 5. novembra 2013. godine i od tada traju pripreme i pregovori za objavljivanje konačnih rezultata, za šta rok ističe 1. jula.

Dodik

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je potrebno jedinstvo vlasti u Srpskoj i onih koji predstavljaju srpski narod u zajedničkim institucijama BiH o pitanju popisa.

- Ovo nije pitanje ni Milorada Dodika, ni Mladena Bosića, ni Mladena Ivanića, ni Željke Cvijanović, već naše budućnosti i bazičnih podataka u vezi sa RS - rekao je Dodik.

On je istakao da predsednik ne objavljuje rezultate popisa stanovništva i da je potpuno pogrešno bilo kakvo sukobljavanje kada je reč o tom pitanju.

- Nisam razumeo svoj pristup kao pristup optuživanja, već sam apelovao na ljude koji sede u Savetu ministara BiH na koji način bi mogli da utiču na ovaj problem. Sigurno je da ovakav popis nećemo priznati - rekao je Dodik.