Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Samodurov: Makedonski scenario stiže u Crnu Goru

Foto: www.asybijela.com

Samodurov: Makedonski scenario stiže u Crnu Goru

Imajući u vidu rastući albanski faktor u Crnoj Gori, u toj zemlji bi moglo da dođe do makedonskog scenarija, ocenio je Vadim Samodurov, politički analitičar i osnivač Agencije za strateške komunikacije u razgovoru za Sputnjik.

Region
Izvor: In4s.net/ Sputnjik

Govoreći o stanju u Crnoj Gori deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Samodurov je rekao da se radi o licemerju funkcionera EU zato što evropske strukture, s jedne strane, hvale Podgoricu, a s druge strane konstatuju da crnogorski javni dug raste, da je njen budžet u deficitu, a privreda beleži pad.

„Prema podacima Svetske banke iz 2016. godine, javni dug Crne Gore iznosi oko 66 odsto BDP-a, a 2017. godine će prema procenama iznositi 69 odsto. Deficit budžeta je oko 6,5 odsto BDP-a, dok je stopa rasta ekonomije oko četiri odsto. To su, ponavljam, podaci Svetske banke, koja izražava zabrinutost zbog rasta javnog duga. Tako da ne delim optimistično mišljenje onih koji smatraju da bi Crna Gora mogla da se učlani u EU brzo i bez ikakvih problema. Zemlje koje su postale članice EU od 2004. do 2013. godine imale su bolje ekonomske pokazatelje nego Crna Gora, izuzev, možda Bugarske“, kazao je Samodurov za „Sputnjik.

On smatra da su raspadom Jugoslavije, koji je završen 2006. godine, izgubile sve balkanske zemlje i u ekonomskom i u političkom smislu. Kako je dodao, crnogorska ekonomija 80 odsto zavisi od turizma i „teško je razvijati zemlju koja ima samo jedan ekonomski oslonac.

„Mislim da bi trebalo razumeti razliku između crnogorskog naroda i aktuelne vlasti. Zašto se ne raspisuje referendum o stupanju Crne Gore u NATO? Zato što je, prema rezultatima anketa, većina građana protiv toga. Zašto o evroatlantskoj integraciji odlučuje 50 poslanika u parlamentu? Ali, kako bilo, čak i antiruska politika Podgorice ne bi mogla da pokvari rusko-crnogorske odnose. Mislim da za obične ljude politika nije toliko važna kao što su važne uzajamne simpatije i naše istorijske veze“, istakao je Samodurov.

Prema njegovom mišljenju, drugo je pitanje sa kakvim problemima će se suočiti crnogorsko rukovodstvo ukoliko bude nastavilo da donosi odluke koje su suprotne interesima naroda.

„Još ne znamo na šta je sve spremna crnogorska elita kako bi pokazala privrženost zapadnim vrednostima, dobila kredit poverenja i garanciju da će opstati na vlasti. Nemam iluzija oko toga ko je zapravo Đukanović. Znate, uvek sam imao utisak da su građani Crne Gore apolitični, ali se to raspoloženje drastično promenilo čim je crnogorsko rukovodstvo počelo da gura svoje stanovništvo u zapadnu vojnu alijansu“ rekao je on i ocenio da bi u Crnoj Gori moglo doći do makedonskog scenarija, to jest do masovne kupovine stanova i kuća od strane Albanaca, tim pre što su nekretnine pojeftinile.