Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sarajevo: Za dečiji dodatak 33, a za psa u azilu 157 maraka

Ilustracija: vecernji.ba

Sarajevo: Za dečiji dodatak 33, a za psa u azilu 157 maraka

Psi su postali gospodari ulica, a to im je omogućio bosanskohercegovački Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je jedan od najhumanijih u svetu.

Region
Izvor: vecernji.ba

Informativni portal Večernji.ba javlja da dečiji dodatak u Sarajevskoj županiji 33 KM (17 evra), a uvećani oko 50 maraka, dok su u većini ostalih bosanskohercegovačkih županija izdvajanja za tu svrhu manja od ovog iznosa ili uopšte ne postoje, iako federalni zakon propisuje obvezu.

Dok je taj dohodak mali, u onim opštinama gde uopšte postoji, čuvanje životinje u azilu u BiH, prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u toj zemlji, mesečno košta 157 KM (oko 80 evra).

“Da se razumemo, volim pse, ali paradoks je da moje dete, koje je 100-postotni invalid I. kategorije, mesečno na osnovu invaliditeta dobija 156 KM dok je za jednog psa izdvajanje 157 KM”, kazao je jedan ogorčeni otac u Sarajevu.

Psi su postali gospodari ulica, a to im je omogućio bosanskohercegovački Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je jedan od najhumanijih u svetu, javlja Večernji.ba.