Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SDP sutra predaje zahtev za izglasavanje poverenja Karamarku

Foto: hdz.hr

SDP sutra predaje zahtev za izglasavanje poverenja Karamarku

​Hrvatski sabor će najkasnije do 18. juna morati da odlučuje o opozivu potpredsednika vlade i lidera najuticajnije vladajuće HDZ Tomislava Karamarka.

Region
Izvor: Tanjug/ Jutarnji list

Opozicioni SDP je najavio da će svoj zahtev predati već sutra, kada će o njemu raspravljati i Komisija za utvrđivanje sukoba interesa.

Čim predsednik parlamenta Željko Rajner dobije zahtev SDP-a potpisan sa najmanje 30 zastupnika, počinje da teče rok od 30 dana u kojemu Sabor mora glasati o Karamarkovoj daljnjoj sudbini u vladi.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, u SDP-u smatraju da Karamarko mora snositi političku odgovornost zbog interesne povezanosti njega i članova njegove porodice s mađarskim MOL-om, i to preko MOL-ovog lobiste Josipa Petrovića, koji je kućni prijatelj potpredsednika vlade.

Neposredni povod je objavljivanje ugovora koji je firma Karamarkovove supruge Ane Karamarko imala s Petrovićevom firmom Petrus za savetovanje sve do 31. decembra 2015.

Petrović je mesečno na račun Drimije Ane Karamarko uplaćivao 2.500 evra za usluge praćenja medija.

Kako su prihodi Petrus savetovanja gotovo u potpunosti bazirani na poslu s MOL-om, tako su i uplate koje su išle na račun Drimije zapravo MOL-ov novac.

Iz ugovora koji je Petrović potpisao s MOL-om vidi se da je nakon angažovanja Karamarkove supruge MOL Petroviću uvećao mesečne isplate, i to za tačno 2.500 evra - iznos koji je kao paušal plaćao Drimiji.

Prema saborskom Poslovniku, na predlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika (njih 30) može se pokrenuti pitanje poverenja predsedniku vlade, pojedinom njenom članu ili vladi u celini.

Takav predlog mora se odmah uvrstiti na dnevni red. Vlada se u roku od osam dana mora izjasniti o predlogu za opoziv, Sabor o poverenju mora raspravljati i glasati najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja predloga na dnevni red, što bi značilo najkasnije do 18. juna ako SDP bude podneo zahtev kako je to i najavio.

Tokom saborske rasprave Karamarko i Tihomir Orešković kao predsednik vlade mogu se uključivati i davati objašnjenja. Da bi se Karamarku izglasalo nepoverenje, za to mora biti većina od ukupnog broja zastupnika u Saboru, dakle njih 76.

Ako SDP-ov predlog za opoziv Karamarka ne prođe, novi zahev ne može biti podnet pre isteka šest meseci.

Prvi potpredsednik vlade ima isti tretman kao i bilo koji drugi ministar, što znači da njegov eventualni “pad” ne znači automatski pad vlade, kao što je to slučaj kada se izglasa nepoverenje premijeru.

Premda SDP može sam pokrenuti pitanje poverenja Karamarku, ostavili su i drugim strankama otvorena vrata.

U Klubu HNS-a su rekli da će se njihovi zastupnici pridružiti inicijativi. Predsednik Laburista Tomislav Končevski je potvrdio da će i tri zastupnika te stranke pridružiti zahtevu za opoziv. Zahtevu za izglasavanje nepoverenja pridružiće se i predsednik HSU-a Silvano Hrelja i dvojica zastupnika te stranke, dok će Klub manjinskih zastupnika, kao i Klub SDŠ-a, kako je rekao Milorad Pupovac, odlučiti o tome do srede.

Predsednik IDS-a Boris Miletić rekao je “da bi bilo dobro da se glasa o smeni vlade jer su u manje od pola godine uspeli potpuno da blokiraju zemlju.

S druge strane, u redovima Domoljubne koalicije za sada se ne pokazuje nelojalnost predsedniku HDZ-a Karamarku, a zastupnicima Mosta nije se ni nudila saradnja oko stavljanja predloga za opoziv Karamarka na dnevni red.