Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Skoplje očekuje jasne poruke Nulandove za izlazak iz krize

Makedonski parlament Foto: wikipedia

Skoplje očekuje jasne poruke Nulandove za izlazak iz krize

Pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland boraviće tokom prepodneva u Skoplju.

Region
Izvor: Tanjug

Nulandova u Skoplje dolazi samo tri dana nakon posete nemačkog izaslanika Johanesa Hajndla koji se suočio sa odsustvom rezultata i napora četiri najuticajnije političke partije za izlazak iz sadašnjeg stanja.

Iako Nulandova stiže u kratku posetu Skoplju od svega nekoliko sati njen raspored je veoma nabijen, a u 13 se očekuje obraćanje medijima.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Skoplju, Nuland će se sastati sa vladinim zvaničnicima, funkcionerima političkih partija i predstavnicima civilnog društva, a teme će biti bilateralna i regionalna pitanja, uključujući i potrebu da se reši trenutna političku krizu, te podrška za rad Kancelarije specijalnog javnog tužioca i stvaranje uslova za kredibilne izbore.

Njen dolazak neposredno posle Hajndla potvrđuje, kako prenose makedonski mediji, evropsko-američku kordinaciju na rešavanju aktuelnih problema.

Nulandova je, ako se izuzme poseta Đevđeliji u martu, gde je boravila kako bi se upoznala sa problemima migrantske krize, u Skoplju istim povodom boravila pre godinu dana i tada je ona jasno poručila da SAD zaista žele da vrate Makedoniju na demokratski kurs i da joj pomogne u težnjama da se priključi NATO-u.

Protokol o priključenju je potpisan, ali od tada pa do danas Sporazum se slabo sprovodi.

Odsustvo bilo kakvih rezultata u dogovoru predstavnika političkih partija govori da snažnu inicijativu međunarodne zajednice u Makedoniji ne prati inicijativa domaćih političara, te da se oni i posle godinu dana bave biračkim spiskovima i reformom medija.

Stoga makedonski analitičari predviđaju da će današnji sastanci Nulandove nesumnjivo imati "jasne i direktne poruke" o potrebi sprovođenja hitnih reformi.

Zasad nije bilo reči o sankcionisanju stranačkih lidera koji opstruišu sprovođenje sporazuma iz Pržina, ali takva potreba sve više se ističe u makedonskoj javnosti, procenjuju stručnjaci.