Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srb: Uklonjen šator, članovi proustaške stranke odvedeni

Foto: wikimedia.org

Srb: Uklonjen šator, članovi proustaške stranke odvedeni

Hrvatska Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika osnovnih snaga policije, započela je jutros postupak "oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari".

Region
Izvor: Tanjug

Portparol Policijske zadarske uprave Elis Žodan, koji je na licu mesta, rekao je da će izjavu o sprovedenoj akciji mediji dobiti naknadno, prenela je Hina.

Hrvatska agencija navodi da "budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj takozvani 'perimetar', sigurnosni prostor označen trakom", novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinak metara udaljenosti da posmatraju događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

Hina navodi i da je "odvođenju prethodila molba načelnika Policijske uprave Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi morali primeniti silu".

Na to je, kako prenosi novinar Hine, predsednik A-HSP i glavni organizator javnog skupa Dražen Keleminec rekao: "Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju".

Keleminec je prethodno pozivao putem medija "sve Hrvatice i Hrvate da danas dođu i svojim prisustvom pruže podršku u nameri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spreče pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. jula", ali se njegovom pozivu niko nije odazvao.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na informativni razgovor glasno je protestvovao da je ovo način da se "omogući četnicima da i dalje slave".

Vanparlamentarna A-HSP dobila je juče rok da šator i drugu opremu ukloni s prostora uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu najkasnije do jutros u sedam sati, a ne uklone li ga sami, to će učiniti policija.

Ova stranka, poznata u javnosti po glorifikaciji ustaškog režima, nije tokom protekle nedelje ispoštovala zahtev policije da ukloni šator, koji je još za vikend postavila kraj spomenika, gde meštani Srba tradicionalno obeležavaju Dan ustanka.