Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbi u Ministarstvu odbrane BiH aminovali da se u Srebrenici desio genocid

Spomenik u Jasenovcu/ Foto: rosalux.rs

Srbi u Ministarstvu odbrane BiH aminovali da se u Srebrenici desio genocid

Srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH aminovali su da se stradanje Bošnjaka u Srebrenici nazove genocidom, pokazuje faksimil dokumenta koji je na svom sajtu objavila Radio-televizija Republike Srpske.

Region
Izvor: Tanjug/ RTRS

Na taj način, predstavnici Srba u tom ministarstvu ignorisali su stav Republike Srpske, konstatuje RTRS.

Reč je o odluci Ministarstva odbrane BiH od 8. juna, na osnovu koje su pripadnici Oružanih snaga BiH bili angažovani na komemoraciji u Srebrenici.

Naredbu o angažovanju ljudstva i resursa potpisao je, navodi RTRS, srpski general Dragan Vuković po odobrenju Ministarstva odbrane u kojem je zamenik ministra Boris Jerinić iz SDS-a.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je Ministarstvo odbrane jedini resor koji ima dva zamenika, što znači da njime rukovode sva tri naroda.

"Ministar ne bi smeo da potpiše nijedan dokument, a da pre toga ne bude data saglasnost dva zamenika", rekla je Majkićeva.

Potpredsednik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da Ministarstvom odbrane BiH rukovodi Marina Pendeš iz HDZ-a i da je ovo pitanje za stranku iz koje ona dolazi. Jerinić se, navodi se, nije izjasnio o ovom pitanju.

Dodik: Podaništvo je postalo praksa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u izjavi za RTRS oštro je osudio ponašanje srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrane BiH.

Upozorivši da su srpski predstavnici u vlasti u Sarajevu odustali od bazičnih stavova Republike Srpske, Dodik je ocenio da je "podaništvo" postala praksa, što su pokazali i dokazali i na spornom dokumentu Ministarstva odbrane.

"Reč 'genocid' je čisto politički zahtev Bošnjaka, koji žele da s tim uđu u procese dalje diskvalifikacije Republike Srpske. Ako neko od Srba to učini, onda je on na tom fonu, bez obzira da li je to potpisano slučajno ili namerno. Slučajno, ovde, ne postoji, jer se slučajno ne mogu dešavati ozbiljne stvari. To je za svaku osudu", rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnadaku što je, kako kaže, imao dovoljno hrabrosti da obustavi angažovanje službenika Ministarstva inostranih poslova na obeležavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici za razliku od srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrane BiH.