Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Srbi žele da unesu entitetsko glasanje u EU"

Foto: pixabay.com

"Srbi žele da unesu entitetsko glasanje u EU"

EU je odbila novi pokušaj predstavnika bh. vlasti iz Republike Srpske da u rad zajedničkog tela Parlamenata BiH i EU, a koje je formirano prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, unese pravilo entitetskog glasanja, piše "Dnevni avaz".

Region
Izvor: Dnevni avaz

Članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine (PS) BiH za evropske integracije Nikola Lovrinović, Ognjen Tadić i Halid Genjac u Strazburu su ovih dana prisustvovali sastanku s predstavnicima Evropskog parlamenta.

Namera je bila da se usaglasi poslovnik o radu tela koje je izuzetno važno, a koje je deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Iako je sastanak zvanično najavljen na internet stranici Parlamenta BiH, gde je navedeno da će biti posvećen implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, o rezultatima sastanka na internet stranici Parlamenta zvanično nije objavljena nijedna reč, piše "Avaz".

No, kako nezvanično saznaje taj list, sastanak bh. predstavnika s evropskim parlamentarcima, na čijem je čelu bio predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, okončan je bez dogovora o načinu glasanja u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Saznanja "Avaza" su da saglasnost nije postignuta zato što Ognjen Tadić (SDS), inače i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nije odstupio od ranijih stavova da se u ovom telu, čiji su osim bh. parlamentaraca članovi i evropski parlamentarci, glasa po principu entitetskog glasanja.

Sličan slučaj, zahtev da se u poslovnik ugradi odredba da će se u Odboru odlučivati na način kako se to radi u Parlamentu BiH, Tadić je ispostavio još krajem prošle godine, čime je, faktički, blokirao njegov rad, a ovo telo zbog njegovog istovetnog stava očigledno će ostati blokirano i u narednom periodu, piše taj sarajevski list.

Evropski parlamentarci kao i prošle godine, kada je prvi put iznesen ovakav predlog, odbili su ga uz napomenu da ovakve odbore trenutno ima još osam zemalja kandidata za članstvo u EU i da se odluke donose većinom glasova.

Tadić, kako saznaje "Dnevni avaz", želi da Odbor u kojem su i evropski parlamentarci odluke donosi tako da s njima budu saglasni i članovi iz sva tri konstitutivna naroda, oba doma Parlamentarne skupštine i oba entiteta. S druge strane, evropski parlamentarci traže da se poštuju evropske norme te omogući funkcioniranje ovog tela u skladu s demokratskim principima.