Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sud BiH OTIMA vojnu imovinu u Srpskoj?

Foto: republika.ba

Sud BiH OTIMA vojnu imovinu u Srpskoj?

Odluka Apelacionog veća Suda BiH prema kojoj RS vojne objekte u Han Pijesku mora uknjižiti kao svojinu BiH predstavlja kršenje Ustava, nasilje i ugrožavanje teritorije Srpske, poručili su zvaničnici RS.

Region
Izvor: Glas Srpske

Sud BiH naložio je krajem prošle godine knjiženje objekta stacionarno-komunikacijsko čvorište "Veliki Žep" na BiH, a Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je uložila prigovor koji je osam meseci kasnije odbilo Apelaciono veće Suda BiH. Veće je naložilo RS da pravo svojine uknjiži na državu BiH, a ta odluka je već prosleđena Pravobranilaštvu BiH i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Kasarna u Han Pijesku, uz koju idu i 11.474 metra kvadratna zemljišta, jedan je od najvećih vojnih objekata u BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da imovina pripada Srpskoj i da nema načina da je sud može oduzeti osim da bude politički motivisan.

- Ta odluka Suda BiH jeste politički motivisana i ona ne može biti održiva. Mislim da se približavamo trenutku kada će RS doneti svoj zakon kojim će reći da više neće sprovoditi odluke Suda BiH jer se i nije pokazao kao mesto pravde, nego mesto nepravde. Ovo je vraćanje u crne dane ovog prostora kada je za vreme otomanske imperije jedan čovek i tužio i sudio - istakao je Dodik.

Foto: glassrpske.com

Naglasio je da Sud koji je formiran vanustavno krši Ustav jer je imovina u BiH podeljena Dejtonskim sporazumom u kome je jasno rečeno da samo ono što je izričito dato BiH pripada BiH, a da sve drugo mora da bude dogovor strana.

- Taj dogovor nije postojao, a sud presuđuje. Ovo je nasilje. Sud BiH je instruisan i mislim da je svima jasno da moramo da se okupimo i da se borimo protiv takvog delovanja - istakao je Dodik.

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević upozorio je da je drugostepenom presudom Sud BiH prekršio Ustav RS prema kome je teritorija Srpske jedinstvena, nedeljiva i neotuđiva.

- Teritorija RS je ovom presudom apsolutno ugrožena. Pravobranilaštvo BiH može tražiti da deo teritorije RS bude utvrđen kao vlasništvo BiH - dodao je Kovačević.

Ministarstvo odbrane BiH, na čijem je čelu Marina Pendeš, pozdravilo je presudu.

- Ministarstvo je preduzelo adekvatne mere koje su obezbedile pravne argumente u procesu razmatranja ove presude od strane Suda BiH i Apelacionog veća. Presuda je važan korak koji će doprineti daljem procesu ispunjenja uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Ministarstvo će u saradnji sa nadležnim institucijama preduzeti potrebne mere radi primene ove presude - saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.