Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Suđenje za "državni udar" u Crnoj Gori ODLOŽENO ZA SEPTEMBAR

Foto: in4s.net

Suđenje za "državni udar" u Crnoj Gori ODLOŽENO ZA SEPTEMBAR

Suđenje optuženima za navodni pokušaj terorizma i državni udar u Crnoj Gori ponovo je odgođeno, a glavni pretres biće nastavljen 6. septembra.

Region
Izvor: In4s.net

Suđenje je odgođeno zbog novog zahteva advokata odbrane za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Suđenje liderima Demokratskog fronta i grupi ruskih i srpskih državljana za navodni pokušaj državnog udara na dan izbora 16. oktobra prošle godine počelo je u sredu.

U Višem sudu u Podgorici trebalo je da bude nastavljeno danas nakon što je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio zahtev advokata odbrane za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih specijalnih tužilaca.

Pre pauze, advokat Bratislava Dikića, Goran Petronijević dostavio je podnesak u ime svih advokata, kojim traže od Suda da im odgovori da li su advokati prisluškivani.

„Ukoliko je to tačno, mi ne možemo da učestvujemo u ovom postupku, jer ne možemo na zakonit način da branimo svoje klijente!,“ rekao je Petronijević.

Advokat Petrović je takođe tražio da se odloži pretres.

„Biti pod pritiskom u ovom predmetu, razmišljati smem li kolegu da pitam za mišljenje, zaista je veliki pritisak na nas. Ako smo mi do sada bili prisluškivani, onda su naši dokazi kompromitovani“, rekao je advokat Petrović, uz molbu da se, bez namere da vrše opstrukciju, odgodi pretres.

Advokat Andrije Mandića, Miroje Jovanović je dodao još jedan zahtev – da Specijalno vrhovno tužilaštvo sa portala ukloni transkripte razgovora.

Sve što je objavljeno na sajtu Tužilaštva je posledica prisluškivanja

Odbrana je na početku pretresa od Stankovića zatražila izuzeće Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, zbog objavljivanja transkripata razgovora advokata Gorana Rodića sa njegovim klijentima i kolegama.

Advokat Goran Petronijević danas je izjavio da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić preti odbrani.

„Potrebne su nam precizne informacije koje imaju kredibilitet suda, a ne informacije koje su bile lažne, što smo se mogli uveriti kada je specijalni državni tužilac garantovao da se ne prisluškuju poslanici,“ kazao je sudiji lider NSD-a i funkcioner DF-a Andrija Mandić.

„Očekujem od sudije Mugoše da mi kaže kada su protiv mene i mog kolege Andrije Mandića određene mere tajnog nadzora i ko je te mere odredio,“ kazao je predsednik DNP-a i poslanik DF-a Milan Knežević. On je istakao da je sve ono što je objavljeno na sajtu Tužilaštva posledica prisluškivanja.

Jedna od optuženih, Branka Milić kazala je da smatra da joj nije omogućeno da ima prava na pravično suđenje.

Katnić se drznuo da špijunira ne samo klijente već međusobnu advokatsku korespodenciju

Advokat Miroje Jovanović naveo je da se „Katnić drznuo da špijunira ne samo klijente i advokate, nego i komentariše i špijunira međusobnu advokatsku korespondenciju“.

Uoči početka suđenja optuženi lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević ponovili su da se radi o montiranom političkom procesu.

„Nevini ljudi se nalaze u zatvoru i verujem da ćemo danas i narednih dana uspjeti da u potpunosti razbijemo lažne konstrukcije Milivoja Katnića i zaustavimo državni teror koji se vrši nad DF-om“, kazao je uoči početka suđenja Andrija Mandić.

„Mi smo i već danas pobednici i uvereni smo da će sloboda mnogo pre zakucati na vrata nego što bude ova presuda„, rekao je Knežević.

Za navodni državni udar optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Optužnica se dominantno temelji na iskazu Saše Sinđelića, kome je dodijeljen status svedoka saradnika.

Odlukom predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice suđenje za aferu „Državni udar“ prenosi se uživo posredstvom Radio difuznog centra Crne Gore.