Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
TELOHRANITELJ Bin Ladena prebačen u Crnu Goru

Foto: Printscreen

TELOHRANITELJ Bin Ladena prebačen u Crnu Goru

Bivši telohranitelj lidera Al Kaide Osame bin Ladena prebačen je iz zatvora u Gvantanamu u Crnu Goru, javili su podgorički mediji, pozivajući se na Pentagon.

Region
Izvor: Tanjug

Pentagon je naveo da je Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi prebačen u Crnu Goru jer je "promenio svest tokom 14 godina provedenih u zatvoru na Kubi".

Rahabi iz Jemena je drugi zatvorenik koji je iz Gvantanama koji je prebačen u Crnu Goru, a američkim vlastima je rekao da želi da "zaboravii prošlost i počne da gradi mirnu budućnost sa suprugom i ćerkom".

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a puštanje iz zatvora mu je odobreno 2014. godine kada je procenjeno da ne predstavlja pretnju po sigurnost SAD.

Pentagon je još u junu najavio da će Rahabi, koji je u Gvantanamu bio od januara 2002. godine, biti prebačen u Crnu Goru.

Njegovo prebacivanje preporučilo je šest agencija i odeljenja američke vlade.

Prema navodima Vikiliksa i Njujork tajmsa, Rahabi je bio telohranitelj bivšeg lidera Al Kaide Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama.

Uhapšen je u decembru 2001. godine u grupi sa 31 pripadnikom Al Kaide.

U zatvoru je od njegovog otvaranja nešto posle američke invazije na Avganistan krajem 2001. godine, boravilo 780 zatvorenika.