Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Turski terorista uhapšen u Hrvatskoj

Foto: twitter.com

Turski terorista uhapšen u Hrvatskoj

Međunarodni terorista, 52-godišnji Murat Katulaj koga Turska traži zbog niza terorističkih akcija počinjenih na njenom tlu uhapšen je u Kostanju kod Omiša, gde se odmarao sa porodicom.

Region
Izvor: Tanjug

Katulaj, koji živi u Nemačkoj u Kostanje je došao na odmor u subotu popodne, a hrvatska policija ga je uhapsila nakon nepuna tri dana odmora koje je proveo sa suprugom i troje dece, piše Slobodna Dalmacija.

"Došao je u nekom mercedesu terencu, nalik na ona pogrebna vozila. Nije puno šetao po mestu, osim što je kupovao hranu u trgovini Studenac. S njim je dva puta bila i žena", ispričala je jedna meštanka.

Turčin je, inače, iznajmio kuću s bazenom, a kuća za odmor ima četiri zvezdice.

Prema podacima koje je ŽDO Split dobio na temelju međunarodne Interpolove poternice raspisane za 52-godišnjim državljaninom Turske Muratom Katulajem, njega Turska traži zbog sudelovanja u više terorističkih napada u raznim delovima Turske u periodu od 1989. do 2001. godine.

Sumnjiče ga da je bio aktivista terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala civile, vojnike i policajce. Interpol je za njim raspisao poternicu pre pet godina.

TIKKO je skraćenica za vojno krilo ultralevičarske Komunističke partije Turske/ Marksističko-lenjinističke (TKP/ML), nazvanoj Oslobodilačka vojska radnika i seljaka Turske, prenela je Fena.

Nakon što mu bude određen ekstradicijski pritvor i nakon što najverovatnije bude izručen Turskoj, s kojom Hrvatska ima ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, Muratu će se suditi u Turskoj gde mu preti kazna doživotnog zatvora.