Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U jami Radača kod Mostara pronađena tela, verovatno Srba

Ilustracija: pixabay. com , NB

U jami Radača kod Mostara pronađena tela, verovatno Srba

Državno tužilaštvo BiH navodi da se ekshumacija na ovom lokalitetu sprovodi duže vreme, ali se posao obavlja otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine

Region
Izvor: Tanjug

U nastavku iskopavanja jame Radače kod Mostara pronađeno je više posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju osobama srpske nacionalnosti iz proteklog rata koji su, nakon što su bačeni u jamu, zatrpavani betonom kako bi se prikrili tragovi, saopšteno je danas iz Državnog tužilašva BiH.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metara, a nakon vađenja posmrtnih ostataka biće sproveden proces veštačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

U saopštenju se navodi da su zajedno s posmrtnim ostacima pronađeni ostaci betona, što implicira da su nakon bacanja u jamu tela zatrpavana u cilju skrivanja tragova.

Iskovanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama u prirodnoj jami Radača nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Državno tužilaštvo BiH navodi da se ekshumacija na ovom lokalitetu sprovodi duže vreme, ali se posao obavlja otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gde su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva.

U procesu ekshumacija učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.