Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Sarajevu juče obeležen Dan nezavisnosti SAD

Foto: pixabay.com

U Sarajevu juče obeležen Dan nezavisnosti SAD

Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je u Sarajevu na prijemu povodom 4. jula da prisustvo delegacije grada Dejtona na proslavi 240 godina postojanja SAD pokazuje duboku povezanost dve zemlje.

Region
Izvor: Glas Srpske

"Naravno, građani Dejtona gaje posebno prijateljstvo sa ovom zemljom. Mirovni pregovori koji su tamo održani pre više od dve decenije znače da će Dejton i BiH biti zauvek povezani", rekla je ambasadorka Kormak obraćajući se zvanicama iz političkog, verskog i društvenog života, te diplomatskog kora.

Ona je dodala da stanovnici Dejtona shvataju sličnosti koje postoje između dve zemlje, verovatno bolje od većine Amerikanaca.

"Oni razumeju sličnosti između naših početaka i naših temelja, da su Amerika i BiH dve zemlje u kojima su se građani iz raznih krajeva i sa drugačijom prošlošću usudili zajednički oblikovati budućnost", rekla je ambasadorka SAD.

Kormakova je istakla i da BiH ima otvorena vrata za članstvo u EU napominjući da su se politički lideri i stranke obavezali da će pratiti taj put i da je vreme da prevaziću razlike u stavovima.

Ambasador Kormak se tokom obraćanja zahvalila i predstavnicima 22 kompanije koje su povezane sa američkim firmama, koje su dale doprinos za obeležavanje Dana nezavisnosti u Ambasadi SAD u Sarajevu.