Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
U Srbu obeležavanje godišnjice ustanka, ekstremisti prete

Foto: wikimedia.org

U Srbu obeležavanje godišnjice ustanka, ekstremisti prete

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet

Region
Izvor: Tanjug

Godišnjica ustanka u Srbu, Hrvatska, kraj partizanskog spomenika, u organizaciji SNV-a i SABA, obeležena je danas u senci niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica.

Hina je javila da je petnaestak žena, na primer, u više navrata prekidala govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih pesama.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

"Mi ne spadamo medu ekstreme, mi želimo normalan život", rekao je Pupovac.

Nikola Budija je kritikovao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zato što je izbacila Titovu bistu sa Pantavčaka po dolasku na tu funkciju.

"Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac", rekao je.

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet.

Predstavnici A-HSP su u jednom trenutku blokirali magistralu na potezu od Knina ka Srbu i čitali Oče naš.

Iako ranije planirano okupljanje predstavnika A-HSP nije održano, predstavnik SNV-a je prigovorio policiji da nije na adekvatan način obezbedila uredno prijavljeno javno okupljanje.

S druge strane Vladimir Kinđerski je u ime pravaša optužio policiju da nije propustila ka Srbu protestante koji su na sebi imali majice HOS-a, pa su oni blokirali saobraćaj, što je potrajalo oko sat vremena.

Ulazak u Srb im je omogućen nakon što su majice preobukli naopako da se ne vidi natpis.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši mu da je "moralna nakaza", da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim delovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina. Također je rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500.000 ljudi.

Komentirajući taj napad, Pusić je kazao da su Glasnovićeve reči očigledna revizija istorije i dodao da ni on niti drugi učesnici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugde, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su mu prethodili.

Naglasio je i da je iz 90-ih godina poznato ko je činio zločine u Hrvatskoj - četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti.

Obeležavanja Dana ustanka u Srbu je počelo sa dvadesetak minuta zakašnjenja polaganjem venaca na spomen obeležje.

Obeležavanju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, predsednik SNV-a Milorad Pupovac i bivši hrvatski predsednik Mesić.

Obeležavanje je počelo recitacijama pesama o Titu i partizanima.

Nekoliko protestanata uputilo je uvredljive poruke na račun Pusića uzvikujući:

"Uzimate naše novce, a niste se borili za našu zemlju!".