Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Uvlačenje u NATO je ukrajinizacija Crne Gore"

Foto: vijesti.me

"Uvlačenje u NATO je ukrajinizacija Crne Gore"

Dobro je da se neko bavi Crnom Gorom, a da nije samo iz Vašingtona, odakle godinama dolazi tortura jednoumlja i propagande, kaže za Sputnjik Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost Crne Gore.

Region
Izvor: Sputnjik

To je izjavio reagujući na deklaraciju ruske Dume, kojom se NATO zemlje pozivaju da pojačaju dijalog o raspoređivanju američkih sistema protivraketne odbrane u Istočnoj Evropi.

Poslanici Državne dume su ozbiljno zabrinuti zbog politike uvlačenja Crne Gore u NATO, što unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji, navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO-a i OEBS-a.

Duma je podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže deo opozicije, ali i Pokret za neutralnost Crne Gore.

Izvršni direktor te organizacije Marko Milačić pozdravlja potez ruskih parlamentaraca. On za Sputnjik kaže da je ovakav apel više nego potreban u ovom trenutku zato što već godinama dve kriminogene elite, jedna u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem i druga u Briselu sprovode torturu nad narodom Crne Gore.

„Lekovito je kad vidimo da neko pruža geopolitički otpor tome, pa i na nivou rezolucija. Dobro je da građani Crne Gore vide da se neko bavi nama, da konstatuje notornu činjenicu da dolazi do sveopšte, brzo razvijajuće militarizacije i širenja na istok, prema Rusiji i Kini. Crna Gora nije mala u ovom slučaju, njena pozicija je ogromna, imajući u vidu da je ona eksperiment, da se time šalje poruka da se neće dozvoliti bilo čiji, osim uticaja NATO-a na Balkanu“, kaže Milačić.

On dodaje da je slučaj Crne Gore poruka za Srbiju, ali i čitav region. Zato sam ubeđen da je geopolitička igra koja se trenutno vodi oko Crne Gore mnogo veća, nadmašuje samu Crnu Goru, dodaje Milačić.

„Zbog toga rezolucija ruske Dume tačno precizira, a ja sam istog mišljenja, da dolazi do rasta tenzija imajući u vidu da se radi nešto što nije u skladu sa voljom naroda, a kada se tako nešto radi, to mora da izazove tektonske poremećaje. Naravno da su oni prikriveni medijima i spinovima, ali u suštini, u duši naroda, u kolektivnoj podsvesti i svesti oseća se jedna ozbiljna nelagoda, zato što se radi nešto što narodu nije po volji. Ovde se radi o tihoj, sofisticiranoj ukrajinizaciji Crne Gore, što je vrlo opasno“, ocenjuje jedan od lidera Pokreta za neutralnost.

On očekuje da će se reakcija crnogorskih vlasti na deklaraciju državne Dume i ovoga puta svesti na propagandne floskule, odnosno pozivanje Rusije na nemešanje u unutrašnje poslove Crne Gore. To je smešno, imajući u vidu da s druge strane imamo brutalno svakodnevno mešanje Zapada, na koje se niko ne obazire, kaže Milačić.

„Američka ambasadorka Margaret En Ujehara i nemačka odlazeća ambasadorka Gudrun Štajnaker govore kao ministarke u vladi Mila Đukanovića ili kao da su zaposlene u Ministarstvu odbrane Crne Gore. Te ambasade su i kada je u pitanju finansijska podrška operativnom radu na terenu žestoko, direktno i otvoreno uključene u promovisanje NATO integracija, a crnogorska vlast sve to pospešuje“, zaključuje Milačić.

Poslanici Dume pozivali su parlamentarce država-članica NATO-a da shvate koliko su opasne posledice za evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od 19. maja 2016. godine, ali i da podrže zahteve najvećih opozicionih snaga zemlje u sprovođenju referenduma o ulasku u Alijansu.