Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VATIKAN: Za kanonizaciju Stepinca pričekajmo "božje vreme"

Vatikan/ Foto: sxc.hu

VATIKAN: Za kanonizaciju Stepinca pričekajmo "božje vreme"

Državni sekretar Svete stolice Pjetro Parolin, kojeg je papa imenovao za svog zamenika, poručio je da će kanonizacija Alojzija Stepinca, koju Hrvatska iščekuje, a Srbija joj se protivi, pričekati "božje vreme".

Region
Izvor: Tanjug/ RTS

"Božje vreme je savršeno, stoga pričekajmo božje vreme", odgovorio je Parolin na direktno pitanje novinara o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

Parolin, koji je juče doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj kao izaslanik pape Franje, izjavio je i da zna da su neki povezivali njegov dolazak sa mogućnošću kanonizacije Stepinca.

Objasnio je da je on došao u Hrvatsku na poziv kardinala Bozanića i hrvatskog katoličkog univerziteta koji slavi svoju godišnjicu i pritom je blagoslovio novu veliku univerzitetsku aulu.

Rekao je da oseća "veliku ljubav hrvatskog naroda prema pastiru Stepincu koji je bio branitelj istine, što je posvedočio svojim delima i za to je položio život". "Kao blaženi, Stepinac je već prijatelj Božji i može se posmatrati kao uzor", naveo je Parolin.

Parolin je rekao da je mešovita pravoslavno-katolička komisija hrvatske i srpske crkve izdala jedno usaglašeno saopštenje u vezi sa kanonizacijom Stepinca, taj proces i zajednička komisija pomogli su, kako je ocenio, oko zajedničkog razumevanja, a kanonizacija je unutrašnje pitanje Katoličke crkve.

Glavni saradnik pape Franje prisustvovao je još nekim događajima koji nisu bili verski, a kojima je prisustvovao i ceo državni vrh Hrvatske, s tim što je premijer Andrej Plenković, kako su primetili hrvatski mediji, stigao sa zakašnjenjem i po odlasku predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Grabar Kitarovićeva je takođe govorila o Stepincu rekavši da je "Stepinac ne samo za katolike, nego za sve ljude dobre volje istinski svedok i trajni znak odbrane istine, ljudskih sloboda i protivljenja svih ideologija koje ponižavaju dostojanstvo čoveka i naroda", preneo je riječki Novi list.