Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VRAĆANJE U PROŠLOST: Hoće da dele škole na "muške" i "ženske"

Ilustracija: pixabay.com

VRAĆANJE U PROŠLOST: Hoće da dele škole na "muške" i "ženske"

Hrvatski konzervativci ubeđeni da će "polna" podela škola doneti bolje rezultate obrazovanju.

Region
Izvor: novilist.hr

"Osim boljeg uspeha i samopouzdanja, prednošću se smatra i to što se dečaci i devojčice ne zaljubljuju u školskoj klupi, pa su i krize ređe", smatraju zagovornici ovakvog načina školovanja.

"Takozvane jednopolne škole, odnosno posebne škole za devojčice ili dečake, daju bolje pedagoške rezultate od mešovitih škola, a deluju u SAD-u i većini evropskih država. U takvim školama deca manje izostaju s nastave, postižu bolje rezultate, opuštenija su, manje je anoreksije i muških stereotipa, a postiže se normalnost u odnosu na suprotni pol", opisuje prednosti posebnih škola direktorica zagrebačke Osnovne škole "Ružinjčak" Vera Blažević na međunarodnoj konferenciji "Porodica i škola: Ključ odgoja za vrednosti", koja se održava u glavnom gradu Hrvatske.

Blaževićeva je istakla da postoje "razlike u mozgovima" devojčica i dečaka.

"Različita im je struktura i organizacija mozga. Dokazano je da dečaci uče drugačije od devojčica, pa bi tome trebalo prilagoditi i nastavni plan", ističe Blaževićeva, koja je prvu školu za devojčice u Hrvatskoj osnovala nakon što je godinama vodila školu u Buenos Ajresu.

Njene ideje su brzinom svetlosti naišle na osude sociologa, ali se prema komentarima na društvenim mrežama čini da postoje oni koji takvu ideju i te kako podržavaju.