Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ZG: Veliki protest, zahteva se reforma školstva

Protest podrške reformi školstva u Zagrebu/ Foto: CROPIX

ZG: Veliki protest, zahteva se reforma školstva

U isto vreme održavaju se lokalni protesti u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Puli, Poreču, Križevcima, Virovitici i Slavonskom Brodu.

Region
Autor: NB, Jutarnji.hr

Počeo je protest na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u znak podrške nastavku kurikularne reforme. Procenjuje se da bi ovo mogao biti najveći protest u glavnom gradu Hrvatske nakon onog 1996. za Radio 101. Samo preko društvene mreže Fejsbuk svoj dolazak je najavilo oko 20.000 ljudi.

U isto vreme održavaju se lokalni protesti u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Puli, Poreču, Križevcima, Virovitici i Slavonskom Brodu. Takođe, protestvovaće će se i širom sveta - u Londonu, Parizu, Briselu i Budimpešti, a u Šangaju je okupljanje već završeno.

Protest organizuje inicijativa "Hrvatska može bolje", koju podržava 300 udruženja i saveza civilnog društva i 7 sindikata. Oni su pozvali porodice da povedu i decu i insistiraju da protest bude bez psovki, bez incidenata, glasan, veseo i prilagođen deci.

Na centralnom zagrebačkom trgu nastupaće mešoviti studentski hor, kao i grupa Hladno pivo, a na videobimu prikazivaće se fotografije protesta iz drugih gradova Hrvatske.

Političke stranke nisu pozvane na Trg. Štaviše, redari će učesnike protesta sa istaknutim političkim ili stranačkim obeležjima zamoliti da ih skinu. Neki političari su najavili svoj dolazak, ali ne 'službeno'.