Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji

Foto: info-ks.net

120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji

Danas se obeležava Dan Jugoslovenske kinoteke i 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji i ujedno počinje 18. Festival nitratnog filma.

Spektar
Izvor: Tanjug

U znak sećanja na prvu filmsku projekciju na Balkanu, koja je održana 6. juna 1896. u kafani "Zlatan krst" u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka svake godine obeležava svoj dan, a ove godine je dogovorila da se pred svaku bioskopsku projekciju u Beogradu prikaže sedmominutni filmski materijal braće Limijer i da se na taj način obeleži 120 godina od prve filmske projekcije.

Posle svečanosti na kojoj će biti dodeljene nagrade, Zlatni pečat i Plaketa Jugoslovenske kinoteke, filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, program će se nastaviti projekcijom filma “Jelena Trojanska” iz 1924. godine, kojom će biti otvoren Festival nitratnog filma.

Ove godine dobitnici Plakete su naši proslavljeni umetnici Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Milorad Mandić Manda i Žarko Dragojević, kao i evropski "filmski radnici" Cineteca Nazionale, Roma (Sergio Toffeti), Cinematheque Francaise (Samantha Le Roy), Film Museum Munćen (Stefan Droešler), Jan Erik Holst iz Osla, Petar Karđilov iz Sofije, Daniel Rafaelić i Nenad Polimac iz Zagreba.

Prestižna nagrada "Zlatni pečat" pripala je proslavljenoj glumici Dušici Žegarac i reditelju Želimiru Žilniku.

Ovogodišnji Festival nitratnog filma imaće najbogatiji program do sada, sa preko 100 filmskih naslova iz 35 svetskih kinoteka, od kojih će mnogi filmovi prvi put biti prikazani kod nas.

Najavljena je saradnja sa najznačajnijim evropskim kinotekama, kao i izvođenje priznatog džez klaviriste, Miloša Krstića, koje će pratiti projekciju odabranih nemih filmova, kao i prisustvo velikog broja zvanica iz inostranstva.

Jugoslovenska kinoteka je nacionalni filmski arhiv Republike Srbije. Osnovana je 1949. pod nazivom "Centralna jugoslovenska kinoteka".

Proglašena je za ustanovu od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Putem predavanja, tribina, promocija, izložbi i knjiga, aktivno učestvuje u edukaciji i širenju filmske kulture u našoj zemlji, a u svojoj arhivi čuva više od 100.000 filmskih naslova.